IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
21:45 | 13 август 2015
Обновен: 13:34 | 23 април 2024

Гръцки капитали и бизнес бягат в България

Около 60 хил. гръцки фирми могат да напуснат Гърция

По материала работи: Деян Михайлов
Гръцки капитали и бизнес бягат в България


60 000 гръцки фирми могат да напуснат Гърция, ако не се подобрят рамковите условия в страната.

Deutschlandfunk и Spiegel в Германия цитират един и същи източник: президента на сдружението на гръцките работодатели Василис Коркидис, който огласи тревожно предупреждение.

"Само в края на юни в Гоце Делчев бяха сключени сделки за осем недвижими имота. Купувачите бяха гръцки бизнесмени", казва Васил Велев от сдружението на българските работодатели.

Откак гръцкото правителство временно беше затворило банките и постави под контрол капиталовите потоци, много гърци отвориха сметки в български банки.

"През последните месеци интензивно се откриват банкови сметки и се регистрират гръцки фирми, особено в граничния регион. Но този процес тече от 2009 година насам. Оттогава расте и броят на гръцките фирми в България", обяснява пред Deutschlandfunk Красен Станчев от института за пазарна икономика в София, цитиран и от Deutsche Welle.

Spiegel също цитира Красен Станчев, като твърди, че капиталовият контрол в Гърция е принудил местните предприемачи масово да изнасят капиталите си в съседни страни - и по-специално в България и Кипър, където „емигриралите“ фирми вече наброявали 70 хиляди.

В публикацията се посочва, че теоретично всеки грък може на седмица да прехвърли до 14 000 евро в банки в България. Това се правело не само от обикновените граждани, които откривали сметки на свое име, но и от компании, които или вече са отворили филиали, или прехвърлят бизнеса си на българска територия.

Красен Станчев обяснява, че преди кризата, която продължава вече пет години, в България е имало около 1 500 гръцки фирми. Днес те са десет пъти повече - около 14 000. Тези фирми, които работят главно в туристическия бизнес, търговията, недвижимите имоти и финансовите услуги, са създали 70 000 работни места.

Коментари

Новини Варна