IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
09:34 | 14 август 2015
Обновен: 13:34 | 23 април 2024

Фидел празнува 89-и рожден ден

Морски пехотинци вдигат флага на САЩ пред посолството в Хавана

По материала работи: manager
Фидел празнува 89-и рожден ден

Историческият лидер на кубинската революция Фидел Кастро отпразнува 89-ия си рожден ден с двама от най-близките си леви съюзници от Латинска Америка, ден преди историческа визита на американския държавен секретар на острова, съобщи Ройтерс.

Кастро, който предаде властта на брат си Раул поради влошаващо се здраве, се срещна с венецуелския президент Николас Мадуро и боливийския му колега Ево Моралес - и двамата твърди защитници на комунистическото правителство в Хавана.

На снимки, видени от Ройтерс, Кастро е седнал в микробус заедно с двамата латиноамерикански президенти. Той носи бейзболна шапка и карирана риза. Не се знае за къде са се запътили тримата. Бившият кубински лидер рядко напуска дома си в Хавана, отбелязва агенцията.

"Желая на Боливия цялата любов и възхищение на света", казва Фидел Кастро в аудиопослание с лошо качество, излъчено от боливийското национално радио.

Рожденият ден на Фидел се падна в навечерието на визитата на Джон Кери в Хавана - първо посещение на американски държавен секретар на острова след 1945 година. Шефът на американската дипломация ще ръководи официална церемония по откриване на посолство и издигане на знамето на САЩ в Хавана, пише БТА.

Тримата американски морски пехотинци, които са свалили през 1961 г. в Куба знамето на САЩ пред посолството им, ще го издигнат днес пред мисията в Хавана при историческото посещение на държавния секретар Джон Кери, съобщи Държавният департамент на САЩ, цитиран от Франс прес.

Церемонията по официалното повторно отваряне на посолството на САЩ и издигането на знамето им в кубинската столица ще е връхната точка в днешната визита на Джон Кери, която утвърждава възстановяването на дипломатическите отношения между двама бивши врагове от Студената война след 54 години прекъсване.

Бившите морски пехотинци Джим Трейси, Ф. У. Майк Ист и Лари С. Морис, които са свалили знамето на 4 януари 1961 г., тази сутрин (местно време) ще са до шефа на американската дипломация за повторното му издигане, се казва във видеоинтервю с тримата мъже в Тwitter акаунта на Държавния департамент.

През януари 1961 г. след прекъсването на дипломатическите отношения между САЩ и Куба ми казаха да намеря "най-грозните американски морски пехотинци" за сваляне на знамето, разказва с усмивка Трейси.

Тримата доброволно поискали задачата, спомня си Морис, сдържайки сълзите си. "Все едно нещо не беше наред, нещо липсваше", след като знамето беше свалено и сгънато, добавя Майк Ист.

Във видеоматериала тримата бивши военнослужещи дават и вълнуващи свидетелства за връзките, които според тях съществуват между американския и кубинския народ.

САЩ и Куба са в процес на нормализиране на отношенията. На 20 юли те юридически възстановиха дипломатическите си отношения и отвориха посолствата си след 54-годишно прекъсване, съгласно условията на историческото сближаване, обявено на 17 декември м.г. от президентите Барак Обама и Раул Кастро.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна