IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
13:38 | 14 август 2015
Обновен: 13:34 | 23 април 2024

Гърция одобри споразумението

Ципрас не съжалява за "компромиса с кредиторите"

По материала работи: Златина Добрева
Гърция одобри споразумението

Мнозинството от гръцките депутати одобриха споразумението за третия спасителен план за страната на стойност 85 млрд. евро, след като прекараха нощта в дебати в парламента, съобщи АФП. Мнозинството от 222 депутати одобриха документа от 400 страници, докато против бяха 64, а въздържалите се бяха 11.

Над 40 депутати от радикално лявата партия на премиера СИРИЗА, в това число и бившият финансов министър Янис Варуфакис, отказаха да подкрепят новата тригодишна сделка с кредиторите.

Текстът се състои от две части, едната, от които включва списък с около 40 реформи, изисквани от кредиторите за освобождаване на траншове от програмата за заем. Втората част упълномощава министъра на финансите и гръцкия Фонд за финансова стабилност да подпишат споразумението и всички документи, които вървят в пакета с него. Програмата е придружена от Меморандум за разбирателство (общо 354 страници) между Европейския стабилизационен механизъм, ЕК, ЕЦБ и МВФ.

Преди вота гръцкият премиер Алексис Ципрас призова депутатите да подкрепят споразумението с кредиторите и сподели, че кабинетът му изпълнява договореностите, постигнати на срещата на върха на еврозоната на 12 юли.

Ципрас, като подчерта, че "не съжалява, че се е борил за правата на хората и е избрал компромиса с кредиторите".

Премиерът се фокусира върху новия гръцки приватизационен фонд, който ще бъде базиран не в Люксембург, както първоначално искаха кредиторите, а в Атина. Част от постъпленията ще отидат за рекапитализиране на банките и за икономическото развитие, подчерта Ципрас.

Според ръководителя на правителството "няколко часа по-късно министърът на финансите на Гърция Евклидис Цакалотос ще води нова битка на заседанието на Еврогрупата, защото германският финансов министър Волфганг Шойбле ще представи неразумни искания за крачка назад от вече постигнатите договорености".
"Ако това се случи, това няма да бъде поражение за Гърция, ще бъде поражение за цяла Европа", заяви Ципрас.

"Мостовото финансиране ще върне страната към безкрайна криза. Носим национална отговорност да се противопоставим на подобно развитие", подчерта премиерът.

По-рано гръцкият финансов министър Цакалотос заяви пред депутатите, че е задължен да отиде на заседанието на Еврогрупата с ратифицирано споразумение и одобрени реформи, което беше предварителното условие на кредиторите за отпускане на помощ.
Гърция се стреми да сключи с кредиторите споразумение за пълен кредит в рамките на споразумението, а не временно мостово финансиране, който не гарантира дългосрочно ресурс за страната.

Според последните изявления от Берлин Германия е скептична към предоставяне на цялостна помощ от 85 млрд. евро, тъй като смята, че са необходими още дискусии. А еврозоната не разполага с време, тъй като до 20 август Гърция трябва да изплати задълженията си към ЕЦБ.

 БГНЕС

Коментари

Новини Варна