IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
15:05 | 17 август 2015
Обновен: 12:44 | 2 май 2024

След мерките: По-малко бежанци под Ламанша

Има допълнителни заграждения, осветление, камери

По материала работи: Деян Михайлов
След мерките: По-малко бежанци под Ламанша

Броят на имигрантите, които се опитват да проникнат през тунела под Ламанша, е намалял значително. Това съобщава вестник Индипендънт. 

В своя пик в края на месец юли, на нощ по около 2000 отчаяни мигранти са се опитвали да проникнат в тунела и да стигнат до Великобритания.

Компанията-оператор на тунела, който свързва Франция с Великобритания под Ламанша – Евротунел, съобщи, че броят на бежанците е паднал на около 150, след като правителството на Обединеното кралство плати за допълнителни заграждения, осветление, инфрачервени детектори и охранителни камери. 

Париж призова Евротунел да подобри охраната на обекта. 

"Нима компанията не е сторила достатъчно за недопускане на мигранти в зоната на тунела?", пита "Фигаро". 

Преди седмица нейният шеф Жак Гунон направи равносметка на общите фирмени инвестиции в сигурността - 165 милиона евро за 20 години - охранители, камери, бариери, ограждения.

Тази година мигранти направиха десетки хиляди опити да се прехвърлят в Англия през Ламанша, включително през тунела под пролива, използван за транспортни връзки. 

Нещастните случаи в района се множат и въпреки че Франция изпрати 120 полицаи в Кале, за да засили охранителните мерки, според Великобритания ефектът е твърде слаб. 

Вчера германският канцлер Ангела Меркел призна, че проблемът с бежанците през следващите години ще занимава повече Европейския съюз, отколкото ситуацията в Гърция и стабилността на еврото. Тя настоя да се съставят списъци на т.нар. надеждни страни, така че по-бързо да се разглеждат молбите за предоставяне на убежище на техни граждани и да се депортират мигрантите в родината им.

Коментари

Новини Варна