IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
15:54 | 17 август 2015
Обновен: 13:57 | 23 април 2024

Гърция изпревари Италия по бежанци

Белгия се опасява, че имигрантският поток ще тръгне към нея

По материала работи: Деян Михайлов
Гърция изпревари Италия по бежанци

През юли повече бежанци и емигранти са влезли в ЕС през Гърция, отколкото през Италия. По данни на граничната агенция на ЕС Фронтекс 49 550 са прекосилите гръцката граница през юли, което е повече, отколкото за цялата 2014 г. А от януари техният брой е надхвърлил 130 500. Девет от 10 новодошли са сирийци и афганистанци, увеличава се и броят на пакистанците.

Според агенцията спасяването на мигрантите на гръцката граница е по-трудно, отколкото по централния маршрут през Средиземно море към Италия и Малта. Заради късото разстояние от турския бряг трафикантите използват многобройни малки гумени лодки. Освен това страните членки още не са изпратили обещаната през юни апаратура и кораби за морската операция „Посейдон“ в Източното Средиземноморие и граничните катери не достигат.

Междувременно Европейската комисия за първи път направи разграничение между граничните съоръжения, с които различни държави се опитват да се предпазят от прииждащите бежанци и икономически емигранти. 

„Европейската комисия не подкрепя издигането на огради и няма да ги финансира“, заяви днес говорител в Брюксел по повод вдиганата от Унгария ограда по границата ѝ със Сърбия. 

„Ситуацията в Кале е съвсем различна от тази в Унгария, защото става дума за подобряване на сигурността на пристанището и за спасяването живота на имигрантите от токов удар. Така че тук не говорим за гранична ограда“, уточни говорителят.

Потвърдено е и посещение на комисаря за миграцията Дмитрис Аврамопулос в Кале в близките дни. Очаква се той да обяви нова помощ за френските власти, които получиха вече 4 млн. евро за справяне с прииждащите към Великобритания хора.

Медиите на Острова съобщиха, че след укрепването на граничните заграждения броят на имигрантите значително е намалял от 2000 на нощ до 150-200 опита за преминаване на шенгенската граница.

Това пък е повод за притеснение в Белгия, където се опасяват, че имигрантският поток от Франция ще се пренасочи към тях. Властите ще пренасочат полицаи за разкриване на трафиканти, за да избегнат превръщането на 65-километровата си морска ивица във „втори Кале“.

Новата операция ще бъде координирана от федералната полиция и ще включва местните участъци, съдебната система, имиграционната служба и общините. Белгия ще построи нови центрове за временно настаняване, като капацитетът на съществуващите 10 000 места ще бъде увеличен с още 2500.

Коментари

Новини Варна