IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
18:12 | 17 август 2015
Обновен: 13:58 | 23 април 2024

"Ислямска държава" възнамерява да основе база в Сирт

Информацията е на телевизия "Ал Арабия"

По материала работи: Ставри Таргов
"Ислямска държава" възнамерява да основе база в Сирт

Групировката "Ислямска държава" възнамерява да основе в северния либийски град Сирт първата си най-голяма база извън територията на Ирак и Сирия. Информацията е на телевизия "Ал Арабия", според която ислямистите се опитват да укрепят позициите си в града, който може да се превърне и в столица на групировката в Северна Африка.

В момента бойци на организацията се сражават със свои противници в центъра на Сирт и са превзели предградието, наречено Трети район.

Офанзивата започна миналата неделя с масиран артилерийски обстрел по предградията. Сирт има търговско пристанище, а на няколко километра южно от града се намира най-голямата военновъздушна база в Либия "Ал Кардабия". Изборът на ислямистите на град Сирт не е случаен, тъй като това е и родният град на сваления от власт либийски лидер Муамар Кадафи, където и до днес сепаратистките настроения са много силни, като много от подръжниците на Кадафи вече са преминали на страната на "Ислямска държава".

Според италианския външен министър Паоло Джентилони Либия ще се превърне в провалена държава като Сомалия, ако враждуващите милиции не се споразумеят как да си поделят властта. По думите му,  времето за действие е ограничено, особено сега, когато присъствието на "Ислямска държава" в Сирт достига тревожни измерения, съобщава БНР.

Черно море

Коментари

Новини Варна