IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
21:16 | 17 август 2015
Обновен: 13:59 | 23 април 2024

Преговори между САЩ и ПКК – заражда ли се сътрудничество?

ПКК твърди, че примирие е възможно, но само с гаранции от САЩ

По материала работи: Ставри Таргов
 Чемил Байик

В интервю пред британския вестник ''Телеграф'' един от основателите на Кюрдската работническа партия (ПКК) заяви, че се водят неофициални преговори със САЩ.

Молбата на кюрдите е Вашингтон да стане посредник в наскоро възобновения конфликт между ПКК и Анкара.

Чемил Байик, един от тримата сегашни лидери споделя, че не може да разкрие кои са посредниците в преговорите. А се налага да имат посредници, заради терористичния статут, който САЩ е отредил на ПКК.

Той категорично заяви, че отхвърля каквато и да била идея за едностранно спиране на огъня в наскоро възобновения конфликт с Анкара, в който досега са убити над 20 полицаи и войници, докато пък Турция атакува цели на кюрдите.

Но Байик подчерта, че ПКК биха приели спиране на огъня, но само ако гарант стане САЩ.

''Разменят се съобщения, срещаме се, пишат се писма и е възможно да се задълбочат отношенията ни'', казва Байик. ''Аз призовах САЩ да станат медиатори в ситуацията между нас и Турция и ако те ни станат гарант ние бихме приели".

''Но без гаранции, не бихме предприели едностранни действия'', отсича той. Възобновените бойни действия между Турция и ПКК, които водят с променлив успех борба от близо 30 години, още повече затрудни водената от САЩ коалиция, бореща се с Ислямска Държава, но също така и отваря нови проблеми за действие на САЩ.

Членството на Турция в НАТО донякъде обяснява защо и САЩ, и европейските държави, побързаха да обявят ПКК за терористична организация. Но ПКК се бие срещу ИД, редом с коалиционните сили и в Ирак и в Сирия.

А кюрдите показват и на двата фронта, че са едни от най-надеждните сухопътни бойци сред коалиционните сили. В Сирия техните части са въвлечени във въздушните удари на САЩ, най-вече в защитата на град Кобани.

Работническата партия на Кюрдистан, още известна като ПКК, първоначално е създадена в духа на марксизма. Днес обаче те твърдят, че се борят за демокрация, свобода и права на жените в Близкия изток. А военните им бригади, съставени само от жени, са едни от най-страховитите за ИД.

А докато кюрдите дават отпор на Ислямска държава, Анкара, под предлог че се бори с екстремистите, атакува все повече цели на ПКК. Всъщност, от САЩ подкрепиха въздушните удари с довода, че Анкара ''има право да се защити срещу терористите'', но дори във Вашингтон са изненадани от бързината, с която Турция реагира.

От ПКК обаче предупреждават, че ако Америка продължи да подкрепя политиката на Турция, е твърде възможно да загубят кюрдите. ''А ако Америка загуби кюрдите, ще им е много, много трудно да победят ИД'', завършва лидерът на ПКК, съобщава Dnes.bg, като се позовава на БТА.

Черно море

Коментари

Новини Варна