IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
14:03 | 29 август 2015
Обновен: 12:44 | 15 май 2024

"Гардиън": Защо не наричаме "мигрантите" просто хора?

Думата "мигранти" е вече отровна, използва се, за да се плашат хората

По материала работи: manager
"Гардиън": Защо не наричаме "мигрантите" просто хора?

Какво общо има между управителя на "Банк ъв Ингланд" Марк Карни, бившия играч по крикет на Англия Кевин Питърсен, съпругата на британския политик Найджъл Фараж - Кирстен, новия нападател на английския футболен отбор "Челси" - Педро, и британския колоездач сър Брадли Уигинс? Всички те са мигранти или ако предпочитате - имигранти, пише британският в. "Гардиън".

След като са се преместили във Великобритания в името на професионалното си развитие, някои от тях вероятно може да бъдат определени като "икономически мигранти".

Само че политиците и медиите са запазили това понятие, за да описват с него единствено хора, които - за разлика от банкерите или спортните звезди - не им харесват: хора, които, както се изрази британският външен министър, "мародерстват" из Европа. 

В същото време хората от Великобритания, които се преместват в чужбина, за да преследват своята кариера или финансови интереси, са наричани "експатриати" (експатриатът е човек, който временно или постоянно пребивава в различна от родната си страна), но в никакъв случай емигранти или мигранти, посочва вестникът.

В статията се отбелязва, че понятието "мигрант" е придобило доста отрицателен смисъл, след като години наред с него се е злоупотребявало от хора, опитващи се да лишат бежанците от тяхната човешка същност. 

"Те са хора - мъже, жени и деца, бащи и майки, учители и инженери, точно като нас - с тази разлика, че идват от Сирия, Еритрея, Афганистан и други места. Защо просто не ги наричаме "хора", а после да изреждаме всякаква друга информация, която знаем, че е свързана с темата?", казва журналист, цитиран в коментарния материал.

Говорейки конкретно за положението във Великобритания, авторът изтъква, че езикът на дебатите, които се водят в страната по въпроса за миграцията, се е изродил също толкова, колкото повечето от привежданите аргументи, при което се е стигнало дотам, че самата дума "мигранти" е вече отровна и се използва, за да се плашат хората, като се създава представата за "гъмжило" (по думите на министър-председателя Дейвид Камерън), струпващо се на британската граница и заплашващо начина на живот на британците.

dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна