IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
16:22 | 29 август 2015
Обновен: 15:03 | 23 април 2024

Какво се обърка в развиващите се икономики?

Основната причина е политиката, смята бившият главен редактор на Economist Бил Емът

По материала работи: manager
Какво се обърка в развиващите се икономики?

Нещо се обърка в нововъзникващите икономики, които трябваше да оформят, дори да доминират, бъдещето на света. Търсенето на виновници е в ход: цените на суровините, фракингът, лихвените проценти в САЩ, ураганът Ел Ниньо, Китай. Но отговорът е по-прост и по-традиционен - това е политиката, пише за сайта project-syndicate.org Бил Емът, бивш главен редактор на британското списание Economist.

Погледнете Бразилия. Там икономиката, някога смятана за обречена на бум, едва отбелязваше ръст през последните над две години, а вече и се свива. За това допринесоха спадащите цени на суровините, които страната изнася, но се очакваше, че местната икономика далеч не е само земеделие и добивен сектор. 

Вижте и Индонезия. Икономиката все още се разширява, но при темп от 4,7% на годишна база през последното тримесечие това е разочароващо както по отношение на предишните очаквания, така и спрямо ръста на населението. Същото може да се каже и за Турция, където растежът е спаднал до 2,3% през последното тримесечие, като надвишава прираста на населението, но е оскъден в сравнение с темповете от бума през 2010 г. и 2011 г., когато ръстът бе 9%. Или пък Южна Африка, където икономическият прогрес, и при бум, и при спад, е твърде слаб, за да направи някакъв реален пробив в нивата на бедност.

Що се отнася до Китай, неговото забавяне е любимото оправдание на всички останали за собствената им слабост. Официално китайският икономически растеж е непоклатим при 7% годишно, което съвпада с целта на правителството, но прогнозите на икономистите за растежа варират между 4% и 6%.

Една мантра от последните години е, че каквито и колебания да има в глобалния икономически растеж, при суровините или на финансовите пазари, то нововъзникващите икономики остава непокътнати. С това корпоративните бордове и инвестиционните стратези имат предвид, че развиващите се икономики са обречени да растат много по-бързо от развития свят, внасяйки технологии и управленски техники, докато изнасят стоки и услуги, като по този начин експлоатират печелившата комбинация от ниски заплати и увеличаване на производителността.

investor.bg

Коментари

Новини Варна