IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
18:30 | 29 август 2015
Обновен: 15:05 | 23 април 2024

Италианският кабинет ще надзирава кмета на Рим

Последните обвинения са, че местните власти са завладени от мафията

По материала работи: Юлиян Атанасов
Италианският кабинет ще надзирава кмета на Рим

Италианското правителство постави общинския съвет на Рим под строго наблюдение след последните обвинения, че местните власти са завладени от мафията, съобщи електронното издание Local, цитирано от КРОСС.
Префектът на Рим - Франко Габриели, ще поеме работата по подобряването на инфраструктурата на града и обществените поръчки. Постът „префект" в Италия е правителствена длъжност и той отговаря заедно с местните власти за управлението на префектурите, но е под ръководството на вътрешния министър. „Информирал съм кабинета, че планирам да дам на префекта на Рим правомощията да ръководи проекти съвместно с кмета в осем особено деликатни сфери", заяви вътрешният министър Анджелино Алфано. Сред тях са контролът върху паркирането и зелените площи, общинските жилища и имиграцията.
Кметът на Рим - Игнацио Марино, който бе сериозно критикуван за бездействието си по отношение на корупцията, завладяла столицата, ще остане на поста си, но ще бъде под сериозно наблюдение на държавните власти. Срещу него няма повдигнати обвинения. През юни премиерът Матео Ренци защити Марино с думите, че той не може да бъде държан отговорен за прогнилата система, която вече е действала по този начин, когато той е поел поста през 2013 година.
Миналата седмица вътрешният министър постави остро въпроса защо погребението на мафиотски бос е било позволено да бъде толкова екстравагантно. Ковчегът на Виторио Казамоника бе пренесен през улиците от каляска с впрегнати в нея коне, а хеликоптер изсипваше розови цветчета от небето.
Съветът на римския квартал Остия бе напълно разпуснат по предложение на Алфано. Сега управлението на Остия минава директно в ръцете на правителството. Кметът на квартала - Андреа Тасоне, е под домашен арест от юни. Скандалът с „мафиотската столица" избухна през декември, когато разследване на полицията разкри огромна мрежа на корумпирани бизнесмени и политици в Рим. Ставаше въпрос за 59 души, които са упражнявали влияние върху раздаването на обществени поръчки в Рим с помощта на политици. Процесът срещу тях започва на 5 ноември.
 

Коментари

Новини Варна