IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
11:29 | 30 август 2015
Обновен: 15:11 | 23 април 2024

Четири урока от изминалата седмица

Възможно е да се спечели на борсата и по време на „касапница”, а в Китай могат да фалшифицират всичко

По материала работи: Деян Михайлов
Четири урока от изминалата седмица

1. Китай не е еднопосочен залог

Изминалата седмица беше най-волатилната за пазара на ценни книжа от години. Страховете от забавяне на Китай се натрупваха през целия месец и достигнаха кулминацията си в понеделник в срив на глобалните капиталови пазари, невиждан от 2011 г. и невиждан в Европа от финансовата криза насам. Намесата на китайското правителство и последвалите ръстове в резултат на облекчение се смесваха с подновени опасения за Китай през цялата седмица, довеждайки до резки колебания. Тези колебания допълнително се усложняват от коментарите от Фед, които хвърлят съмнения около решението за лихвите през септември. 

Пазарите изнервиха инвеститорите толкова силно, че мнозина изтеглиха вложенията си в ценни книжа.

2. Възможно е да се спечели и по време на „касапницата”

Докато много инвеститори натиснаха паник бутона в понеделник, един японски дневен трейдър, който заложи срещу пазара, уцели дъното почти идеално, като при това разказа подробно за действията си пред своите 40 хил. последователи в социалната мрежа Twitter. Той твърди, че е спечелил 34 млн. долара.

Докато финансовите пазари полудяваха, много хора станаха предпазливи. Някои бяха парализирани. Не и 36-годишният дневен трейдър, известен в интернет като CIS.

„Най-добре се справям, когато другите хора изпаднат в паника”, разказва той пред Bloomberg. Пожелал е да остане анонимен поради съображения за сигурност. В подкрепа на твърденията си е споделил и извлечения на търговията си секунда по секунда.

3. Всичко може да се фалшифицира – дори и Goldman Sachs

Обвиняват Китай, че фалшифицира всичко – от луксозни чанти и часовници Rolex дори до автомобили. Сега към списъка може да се допълни и Goldman Sachs.

Goldman Sachs (Shenzhen) Financial Leasing Co. работи в китайския град Шънджън, който се намира близо до границата с Хонконг, използвайки почти същото английско и китайско име като базираната в Ню Йорк финансова институция Goldman Sachs Group Inc. На сайта си Goldman Sachs от Шънджън твърди, че е една от най-големите компании за финансов лизинг в града.

Секретарка на китайската компания е обяснила в телефонен разговор, че компанията не е свързана с американската банка, подчертавайки, че името включва Shenzhen. За първи път ни задават подобен въпрос, е допълнила тя.

От офиса на Goldman Sachs в Хонконг са потвърдили, че няма връзка между двете компании, както и че проучват въпроса.

4. Tesla е по-добра, отколкото си мислят всички (освен шефа ù Илон Мъск)

Версията на електромобила Model S на компанията P85D изкара 103 точки при възможни 100 в оценка на влиятелното списание Consumer Reports.

Комбинацията от мощност и ефективност на колата е била толкова над стандартите, използвани от списанието за оценка на автомобилите, че се е наложило да ги променят, „за да отговорят на изключително силното представяне на колата”. В крайна сметка автомобилът получава оценка от 100 точки, задавайки нов стандарт за съвършенство.

Седанът на Tesla е най-бързият, тестван от Consumer Reports, като ускорява до 60 мили (97 км) в час от спряло положение за 3,5 секунди, използвайки „лудия режим” на колата.

Коментари

Новини Варна