IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
10:47 | 31 август 2015
Обновен: 15:16 | 23 април 2024

0,0000079% от жените в Саудитска Арабия ще гласуват през декември

Нерешителността им се дължи на традициите

По материала работи: Деян Михайлов
0,0000079% от жените в Саудитска Арабия ще гласуват през декември

Само 16 жени се регистрираха да гласуват на местните избори през декември в Саудитска Арабия, когато за първи път мюсюлманското кралство ще позволи на жени да пуснат бюлетини, съобщи сайтът на телевизия Al Arabiya. Това означава, че от правото си ще се възползват 0,0000079% от живеещите в страната 28 милиона жени.

Нерешителността им се дължи на традициите, които се опират на строгите закони на шариата, които не позволяват на жени не само да карат коли, но и да излизат на улицата без придружаващ ги мъж от семейството. Те не могат да пътуват, работят, следват или да се омъжват без разрешение от своя опекун.
Правото на жените да гласуват бе прогласено през 2011 г. от крал Абдула бин Абдул Азис, който почина през януари т.г. Той им позволи също да се кандидатират за изборни постове в местната власт. От това право ще се възползват 70 жени на изборите през декември, но те няма как да разчитат на подкрепата на избирателките и общественото им положение ще зависи пак от мъжете.

 

Коментари

Новини Варна