IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
15:51 | 31 август 2015
Обновен: 15:19 | 23 април 2024

История на сириец трогна нета, събраха му над $120 000

С парите мъжът щял да помогне и на други хора в нужда

По материала работи: Деян Михайлов
История на сириец трогна нета, събраха му над $120 000

Кампания по набиране на средства събра над 128 000 долара за сирийския бежанец Абдул Халиим Ал Кадер, след като негова снимка как продава химикалки в Бейрут обиколи социалните мрежи.

Кадер, чието име в превод значи съдба, в момента живее в Ливан, преди това пък е живял в Египет, а преди това – в бежански лагер в Сирия, който днес е под контрола на "Ислямска държава". Кадер напуска Сирия преди 4 години, когато се наложило да затвори магазина си за шоколад.

В крайна сметка заминават със съпругата си за Ливан, но не успява да си намери работа. Затова той започва да продава продукти на улицата, за да може двете му деца да има какво да ядат.

Снимката на Кадер беше публикувана в социалните мрежи миналия вторник. Кадърът бързо достига до основателя на сайт, отразяващ конфликти по цял свят. Започва да търси в Twitter повече за Кадер.

След като става ясно, че мъжът, продаващ химикалки от снимката, е Кадер, започва кампания за набиране на средства. Целта са 5000 долара. Създават и специален хаштаг - #BuyPens.

Средствата обаче бързо достигат целта, че и ги задминават. Сега хората зад кампанията работят с УНИЦЕФ, за да се намери начин, по който най-лесно и безпроблемно биха стигнали парите до Кадер и семейството му. От организацията са уверили, че ще намерят начин да му дадат парите така, че да не го застрашат.

Кадер от своя страна е щастлив, че историята му е достигнала до много хора.

"Бях изненадан, когато разбрах, че хората в чужбина са чували за моята история и искат да помогнат на децата ми. Не можах да сдържа сълзите си и постоянно благодаря на Господ", разказва той пред Buzzfeed.

Сириецът е категоричен, че ще използва парите, за да помогне на другите. "След като видяхме толкова много тъжни истории на бежанци, вече виждаме и положителни", радват се организаторите.

Коментари

Новини Варна