IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
16:34 | 31 август 2015
Обновен: 21:46 | 24 април 2024

Брюксел няма да глобява Унгария за оградата

ЕК не я харесва, но въпросът бил на национална сигурност

По материала работи: Деян Михайлов
Брюксел няма да глобява Унгария за оградата

Европейският съюз не планира да въведе санкции срещу Унгария заради изграждането на ограда по границата й със Сърбия с цел спиране на потока от мигранти, каза говорителката на ЕК Мина Андреева, цитирана от БТА.

"Европейската комисия не одобрява строителството на оградата и призовава страните членки да използват алтернативни мерки за контрол на границите. Мога да заявя, че това е национална отговорност и затова, според нас, никакви правови действия няма да има", съобщи Андреева.

До решението за вдигането на оградата се стигна заради засиления бежански поток през Гърция, Македония, Сърбия и след това Унгария. Първата част от граничната ограда беше завършена на преди два дни.

Телената ограда, състояща се от три наложени една върху друга спирали от бодлива тел, режеща като бръснач, е разположена по протежението на 175-километровата граница със Сърбия.

Съоръжението ще бъде допълнено с ограда, висока 4 метра, чието изграждане вече е започнато от армията. В момента 1000 гранични полицаи са разположени от унгарската страна и още 2000 ще се присъединят към тях от 1 септември.

Въпреки всичко тази седмица около 10 000 мигранти успяха да преминат през сръбската граница и да влязат в Унгария.

Междувременно унгарските власти позволиха днес на мигранти да отпътуват с влакове към Австрия и Германия. Така стотици мигранти, които прекараха дни наред из гарите на унгарската столица, се качиха на влакове за Виена, Берлин и Мюнхен. Повечето от тях са сирийски бежанци.

Пред журналисти някои от тях показаха билетите си, които са си купили за влака за Мюнхен срещу 120 евро.

"От шест дни спях като куче на пода в гарата, сега напускам тази страна с двамата си сина и отиваме при сестрите ми в Мюнхен", разказа 35-годишен сирийски бежанец, цитиран от Ройтерс.

Унгарската държавна телевизия М1 поясни, че мигрантите, които имат валидни документи и билети за влака, ще мога да отпътуват за Австрия и Германия, допълва агенцията.

Коментари

Новини Варна