IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
10:16 | 2 септември 2015
Обновен: 12:51 | 15 май 2024

Ислямска държава готви по-силен удар от 11.09?

Може да бъде използвано много по-смъртоносно оръжие, коментира Дик Чейни

По материала работи: Златина Добрева
Ислямска държава готви по-силен удар от 11.09?

Екстремистката групировка "Ислямска държава" може в бъдеще да извърши на територията на САЩ терористичен акт, който по мащаби да надмине атаката, осъществена от "Ал Кайда" през 2001 г. Това каза бившият вицепрезидент на САЩ Дик Чейни в интервю по Си Ен Ен.

"Мисля, че можем да се сблъскаме с още една атака, приличаща на тази от 11 септември, но с използване на много по-смъртоносно оръжие", смята Чейни.

Според него терористите от ИД при потенциално нападение могат да използват "химическо или биологическо оръжие".

"ИД е изключително опасна групировка, особено с оглед на вероятността от разработване на ядрено оръжие в Близкия изток", посочи Чейни.

Освен това ИД "разполага с възможности да вербува американски граждани, които да отиват да воюват в Сирия и Ирак", добави той. Когато се върнат в родината си, те могат да извършват терористични атентати, а също и да мотивират обикновени граждани да застават на страната на ИД, подчерта бившият вицепрезидент, цитиран от днес.бг.

Коментари

Новини Варна