IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
14:09 | 2 септември 2015
Обновен: 15:25 | 23 април 2024

Китай ще демонстрира военна мощ

Страната ще проведе един от най-големите военни паради

По материала работи: Деян Михайлов
Китай ще демонстрира военна мощ

В Китай ще се проведе един от най-големите военни паради в историята, който ще се състои утре. На него ще участват 12 000 военни, над 500 единици техника, включително междуконтинентални ракети и близо 200 самолета.

Държавните глави на Беларус, Южна Африка, Египет и Монголия ще са сред лидерите на 30-те национални делегации, водени на най-високо равнище от президенти и премиери.

Южна Корея ще бъде представена от президентката Пак Гън Хе, там ще е и генералният секретар на ООН - южнокореецът Бан Ки Мун. На парада няма да има нито един лидер от Запада, Япония и САЩ.

Официално, Пекин казва, че парадът има единствено за цел да почете паметта на загиналите, както и да демонстрира готовността на страната да брани мира. Армията от 2 млн. и 300 хил. души ще покаже какво е постигнала след две десетилетия на двуцифрен годишен ръст на разходите за отбрана до 145 млрд. долара, което е и вторият по големина военен бюджет след този на САЩ.

Коментари

Новини Варна