IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
16:21 | 3 септември 2015
Обновен: 15:28 | 23 април 2024

Брюксел ни готви нова квота от 2313 бежанци

120 000 души от Гърция, Унгария и Италия да бъдат разпределени

По материала работи: Деян Михайлов
Брюксел ни готви нова квота от 2313 бежанци

Европейската комисия ще предложи нов транш квоти за настаняване на бежанци, за да облекчи натиска на приемащите ги Гърция, Италия и Унгария. Според изтекъл проектодокумент Брюксел търси място на 120 000 души в добавка към тези, които бяха приети през юни.

Тогава Еврокомисията предложи 40 000 сирийци и еритрейци от Италия и Гърция да бъдат пръснати из Съюза, но идеята срещна силна съпротива и в последна сметка страните се съгласиха да вземат 32 500 души. Тяхното придвижване ще стане възможно, след като го одобри Европейският парламент, но България вече се съгласи да вземе 500 души през следващите 2 години.

По новата схема, която ще бъде сложена на масата на вътрешните министри на 14 септември в Брюксел, на България се падат 2331 бежанци.

Бройката е определена по формула в зависимост от броя на населението и вече регистрираните бежанци, от икономическото благосъстояние и новото на безработица в съответната държава.

Според изтеклия документ най-високи са квотите на Германия – 34 077 души, Франция - 26 215, Испания – 16 835 и Полша – 10 434. 

Приблизителни на нашата бройка са предвидени за Словения (2128), Литва (2146) и Латвия (2239). Останалите нови членки ще трябва да поемат по-голям товар. 

Най-малки квоти по формулата на Еврокомисията се предвиждат за Люксембург (1573), Малта (1277) и за Кипър (722).

Очаква се председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер в сряда да предложи още постоянен механизъм за преразпределение на бежанците, който ще ги насочва автоматично към някоя европейска страна, след като бъдат регистрирани, както и ще забрани на граждани от Западните Балкани и Турция да искат политическо убежище в ЕС.

За преразпределяне на поне 100 000 бежанци се обяви и председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Той заяви, че ако европейските лидери не демонстрират добра воля, „солидарността ще стане празен лозунг, който ще бъде заменен от политическо изнудване, разделения и нападки“.

Туск предлага ЕС да построи центрове за бежанци в близост до конфликтните зони и извън Европа. Според него най-добре ще е това да се направи във вече съществуващите бежански лагери, като ЕС в същото време увеличи помощта за Турция, Йордания, Ливан и Мароко, където са най-големите групи мигранти.

ЕС заедно с международни донори обеща 7 млрд. евро на тези държави, за да осигуряват живота на бежанците в лагерите, но до момента от тях са събрани под 3 млрд. 

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви, че липсата на добри условия в бежанските лагери кара хората да поемат към Европа. 

Според изтеклата информация Юнкер ще предложи и създаването на нов фонд за подпомагане на Северна Африка, за да се ограничи броят на икономическите имигранти от там, търсещи по-добър живот в Европа.

Коментари

Новини Варна