IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
09:50 | 4 септември 2015
Обновен: 15:31 | 23 април 2024

Кобане се готви за погребение, Айлан вече е у дома...

Телата на момченцето, братчето му и майка им бяха предадени на бащата

По материала работи: Деян Михайлов
Кобане се готви за погребение, Айлан вече е у дома...

Тленните останки на загиналото във водите на Средиземно море 3-годишно сирийско дете, чиито снимки потресоха света, бяха предадени на бащата.

Тази нощ ковчезите на Айлан Кюрди, петгодишният му брат Галиб и 27-годишната им майка Рехан пристигнаха в родния им град Кобане, където телата ще бъдат погребани. Тримата  се удавиха при опит да достигнат гръцкия остров Кос.

Малкият Айлан се удавил, когато гумената лодка се преобърнала. От цялото четиричленно семейство е оцелял само бащата, който смятал да отведе семейството при сестра си в Канада, която живеела там от 20 години. Сега обаче, бащата ще трябва да се върне в сирийския град Кобане, за да погребе семейството си. 

За трагичната нощ и своето безсилие той разказва неутешим и задавен от сълзи. "Децата се изплъзнаха от ръцете ми, когато гумената лодката се пълнеше с вода на около 500 метра от турския бряг. Опитвахме се да се държим за малката лодка, но тя потъваше".
"Доплувах до брега, ориентирайки се по светлините (от брега), но там ги нямаше жена ми и децата ми. Когато не ги намерих на мястото, където се срещаме в града, отидох в болницата, и там ми казаха ужасната новина", сподели осиротелият баща.

Междувременно Канада съобщи, че не е получавала молба за убежище от родителите на  момченцето, а от други членове на семейството му. Молбата била върната,  защото е била непълна и не е спазвала законовите изисквания за доказване на статута на бежанец.

Тема Кюрди, сестра на Абдуллах, който е бащата на двете деца, призна, че отказаната от Канада молба за убежище е била за другия й брат Мохамед и неговото семейство.

Коментари

Новини Варна