IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
10:11 | 4 септември 2015
Обновен: 15:31 | 23 април 2024

Държат бившия президент на Гватемала под стража в казарма

Ото Перес Молина е обвинен в корупция, има заповед за предварителен арест

По материала работи: Деян Михайлов
Държат бившия президент на Гватемала под стража в казарма

Гватемалски съдия издаде заповед за предварителен арест срещу бившия президент Ото Перес Молина, обвинен в корупция и принуден да подаде оставка, съобщи Франс прес.

Съдията Мигел Анхел Галвес разпореди Перес да бъде държан под стража в казармата Матаморос в центъра на столицата Гватемала, за да не се укрие.
Галвес разпитва Перес от четвъртък сутринта, след като в сряда издаде заповед да бъде арестуван, която ускори оставката на държавния глава, управлявал от 2012 г.

Вицепрезидентът на Гватемала Алехандро Малдонадо положи днес клетва като нов президент на страната.

Перес е обвинен като "участник в престъпна банда, действала от май 2014 г. с цел да краде от държавата". Според прокурора Антонио Моралес президентът може да е получил подкупи в размер на 3,7 милиона долара.

Процесът срещу Перес, лишен от имунитет с гласуване в парламента - за пръв път в гватемалската история, започна само три дни преди първия тур от изборите за президент, парламент и общински власти. Перес, чийто мандат изтичаше на 14 януари, не бе сред кандидатите, тъй като конституцията разрешава само един мандат на висшия пост.

 

Коментари

Новини Варна