IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
14:53 | 5 септември 2015
Обновен: 15:35 | 23 април 2024

Франция се включва във въздушните удари срещу ИД в Сирия?

Това е било обсъдено на заседание на съвета по отбрана

По материала работи: Пламен Янков
Франция се включва във въздушните удари срещу ИД в Сирия?

Франция обмисля възможността за нанасяне на въздушни удари по позиции на „Ислямска държава" в Сирия, пише в събота френският вестник Le Monde, позовавайки се на "висши военни източници". Това е било обсъдено на заседание на съвета по отбрана, свикан от президента Франсоа Оланд на 4 септември. 


Досега участие на Франция в операцията срещу ИД в Сирия се изключваше напълно. Ръководството на страната "разглежда подобно развитие в самото правителство", отбелязва изданието. 


В публикацията се посочва, че "масовата имиграция на сирийци, неспособността на водената от САЩ международна коалиция да смаже ИД, както и възможността за засилване на военното присъствие на Русия в региона" може да тласне френските власти да вземат решение за нанасяне на въздушни удари. 


Според данни на вестника, френската военна намеса може да започне още "в близките месеци". За тази цел се планира използването на изтребители Dassault Mirage 2000, базирани в Йордания, или Rafale, базирани в Обединените арабски емирства.

 

cross.bg

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна