IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
15:56 | 7 септември 2015
Обновен: 13:00 | 15 май 2024

Държавите от Залива пращат войници в Йемен

В последните дни 60 военни пък бяха убити

По материала работи: Деян Михайлов
Държавите от Залива пращат войници в Йемен

Хиляди войници от държави от Персийския залив, които са част от оглавяваната от Саудитска Арабия сунитска коалиция срещу шиитските бунтовници хуси в Йемен, са били изпратени в тази държава, за да се борят срещу подкрепяните от Иран метежници, предаде Франс прес, като се позова на регионални медии.

Това стана броени дни след като 60 военни от коалицията - 45 от Обединените арабски емирства, 10 от Саудитска Арабия и 5 от Бахрейн плюс четирима от Йемен - бяха убити при ракетен обстрел на оръжеен склад във военна база в централната йеменска провинция Мариб.

Катарската сателитна телевизия Ал Джазира съобщи, че страната е изпратила в Йемен 1000 войници с 200 бронирани автомобила и 30 хеликоптера "Апачи".

Катарското министерство на външните работи отказа коментар.Ако тази информация се потвърди, това ще е първото известно разполагане на катарски войски в Йемен.

Саудитска Арабия е изпратила вчера в Мариб елитни части, съобщиха други арабски медии. Става въпрос за 1000 войници с танкове и бронетранспортьори, уточниха йеменски военни източници.

Според Ал Джазира коалицията вече има около 10 000 военни в Йемен. Страните от Персийския залив начело със Саудитска Арабия продължиха и днес да нанасят въздушни удари по позиции на хусите. 16 шиитски бунтовници са били убити през нощта в Мариб. 

Близо 4400 души са били убити и 1,3 милиона - принудени да напуснат дома си, според данни на ООН, от началото на конфликта в бедната страна на Арабския полуостров, отбелязва АФП. 21 милиона човека имат нужда от хуманитарна помощ или от защита.

Коментари

Новини Варна