IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
20:56 | 7 септември 2015
Обновен: 13:04 | 15 май 2024

Германия отваря леко трудовия си пазар за балканци

Тази възможност ще важи за Македония, Босна и Херцеговина, Сърбия, Албания, Косово и Черна гора

По материала работи: Златина Добрева
Германия отваря леко трудовия си пазар за балканци

Германското правителство реши днес да отвори леко вратата на трудовия пазар на страната за граждани от страни от Балканите в опит да спре притока на молби за убежище от този район, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Германският канцлер, консерваторът Ангела Меркел, и ръководителите на другите две партии от управляващата коалиция в Берлин се споразумяха тази нощ да се предостави възможността за легално имигриране, за да се заеме работно място в Германия.  

Тази възможност ще важи за граждани на Македония, Босна и Херцеговина, Сърбия, Албания, Косово и Черна гора, се посочва в комюнике, цитирано от АФП.

Точните разпоредби ще бъдат формулирани през идните дни, уточни говорител на министерството на труда и социалните грижи.

Даването на разрешителни за работа на граждани от балкански страни бе едно от исканията на социалдемократите и министърката на труда Андреа Налес формулира именно такова предложения в края на миналата седмица.

Проектът й предвижда контингент от 20 000 разрешителни за престой за една година, които биха могли да получат граждани от тези шест страни и то за пет години, при условие че могат да представят редовен трудов договор или договор за чиракуване.

Междувременно Германия аносира, че ще похарчи 6 млрд. евро за интегриране на бежанците в страната в следващите години. Берлин обаче категорично смята да приема единствено бежанци от военни конфликти, но не и икономически имигранти, от която и да е държава.

investor.bg

Коментари

Новини Варна