IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
21:38 | 7 септември 2015
Обновен: 13:04 | 15 май 2024

Убитият пешеходец по-евтин от ранения в Китай

Недомислицата в закона е зловеща и абсурдна

По материала работи: Златина Добрева
Убитият пешеходец по-евтин от ранения в Китай

Често срещано явление в България е при пътен инцидент виновният шофьор да избяга. Причината е, че го грози цялата тежест на закона - глоба, съд и дори затвор. В Китай отново заради тежестта на закона, шофьорите предпочитат да умъртвят пострадалия човек, вместо да му помагат, пише Slate.

В най-многолюдната страна в света има много абсурди. Този закон е обаче буквално зловещ. Заради него шофьорите, които блъснат пешеходец, често дават назад и го прегазват още няколко пъти. Правят го, за да сигурни, че няма да оживее.

В случай, че шофьор блъсне и убие пешеходец на пътя, глобата е обикновено между 30 и 50 000 долара. А присъдата - влизане в затвор, най-често е лека и кратка, сочи информацията.

В случай, че шофьор блъсне пешеходец, но той оживее, ситуацията става доста по-сложна за провинилия се. Той не само носи наказателна отговорност, но е и длъжен да заплати цялото лечение на потърпевшия.

При един от последните такива случаи, пострадалото лице е получило общо 400 000 долара за 23 години от шофьора, който го ранил.

Чувството за безнаказаност у шофьорите е факт и заради леките присъди. Статистиката сочи, че дори при заснет с камера инцидент, при който шофьорът прегазва няколко пъти жертвата си, наказанието не е по-сурово от това, което се дава за ранен пешеходец.

А това провокира сериозно напрежение, като не рядко роднини на жертви поемат нещата в свои ръце, организирайки публичен линч за виновните за такива инциденти./ dnes.bg

Коментари

Новини Варна