IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
08:26 | 8 септември 2015
Обновен: 15:41 | 23 април 2024

Британски джихадист планирал заговор срещу Елизабет Втора

Той е бил ликвидиран от британски дрон в Сирия

По материала работи: Деян Михайлов
Британски джихадист планирал заговор срещу Елизабет Втора

Ликвидиран от Великобритания джихадист в Сирия е планирал атака срещу британската кралица, пишат вестниците "Дейли телеграф" и "Дейли експрес".

Британският премиер Дейвид Камерън призна вчера в парламента, че при удар с дрон на британските кралски военновъздушни сили в Сирия са убити двама британски граждани и техен спътник. Те са се намирали в кола в района на сирийския град Ракка, бастион на организацията Ислямска държава.

Тримата са били бойци на ИД и действията на Великобритания могат да се определят като самозащита. Поради тази причина Дейвид Камерън е разпоредил удара, без да поиска гласуване по въпроса в парламента.

Сред тримата убити е 21-годишният Реяд Хан. Той именно е ръководел заговор за атентат по време на тържествата по повод победата над Япония, белязала края на Втората световна война, които се състояха през август в Лондон. На тях присъстваха кралица Елизабет Втора, принц Уилям, съпругата му Кейт и самият Камерън. Реяд Хан е роден в Уелс.

Заедно с него в удара, извършен на 21 август, е бил убит и 26-годишният Рухул Амин, който е израснал в Шотландия, преди да се премести да живее в Лестър в Централна Англия.

И Хан, и Амин са се появявали в пропагандни клипове на ИД за вербуване на младежи. Там те са позирали с автомати Калашников.

Преди да бъде нанесе ударът, британски дрон от октомври миналата година е летял от Кипър до Сирия, за да издирва местонахождението на Хан. Той е бил оборудван с модерна технология за подслушване и е прехванал разговори от мобилния телефон на Хан.

При американски въздушен удар в Сирия е бил убит и 21-годишният британец Джунаис Хусеин, който също е планирал атентат срещу високопоставени личности във Великобритания. Хусеин бил част от хакери от ИД и успял да се сдобие с паролите в Тwitter и YouTube на хора от американското централно командване.

Пред депутатите в парламента Камерън заяви, че силите на Великобритания се подготвени да извършат още атаки в Сирия, Ирак и Либия срещу специфични цели, посочва в. "Дейли телеграф".

Даунинг стрийт отрича, че има британски списък с лица за убиване, но източници от парламента дадоха ясно да се разбере, че родени във Великобритания джихадисти, в това число и Джон Джихадиста, екзекуторът на няколко западни заложници в Сирия, са мишени за британските сили.

Коментари

Новини Варна