IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
08:41 | 8 септември 2015
Обновен: 13:05 | 15 май 2024

САЩ искат Гърция да спре руски самолети за Сирия

Двете машини щели да са с доставки за Сирия

По материала работи: Деян Михайлов
САЩ искат Гърция да спре руски самолети за Сирия


САЩ са поискали от Гърция да не разрешава преминаването на два руски самолета с доставки за Сирия през гръцкото въздушно пространство, потвърди говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Франс прес.

"Нашите гръцки партньори ни казаха, че разглеждат молбата на САЩ", коментира Песков.

 "Прекалено рано е да казваме каквото и да е по въпроса, тъй като Атина все още не е реагирала на американското искане", посочи той.
Гърция, която е част от НАТО, е била помолена от Москва да позволи на два руски самолета с доставки да преминат през въздушното й пространство по посока на Сирия между 1 и 24 септември, заяви преди това гръцки представител.

По повод на информациите Леонид Калашников, заместник-председател на комисията за международни дела в руския парламент, каза: "От юридическа гледна точка която и да е страна има правото да затвори въздушното си пространство, но дали Гърция има такава нужда или не? Това е вече друг въпрос. Защото ние можем да направим същото относно гръцките самолети".

Руският сенатор Владимир Джабаров, цитиран от руската агенция РИА Новости, пък заяви, че ако Атина затвори своето въздушно пространство за руски полети, Москва ще потърси други пътища за своите самолети като Иран и Турция.

 "Става дума за глупав ход и ако Атина го подкрепи, това ще бъде недружелюбно спрямо Русия", посочи сенаторът. Според него американското искане имало за цел да "нажежи антируската истерия".

Вчера руският външен министър Сергей Лавров заяви, че руската страна никога не е крила намерението си да достави военно оборудване на сирийските власти, за да се борят те с терористите, припомня Франс прес.
Това стана два дни след като в събота американският държавен секретар Джон Кери изрази пред Лавров безпокойството си относно предполагаем руски военен ангажимент в Сирия, допълва агенцията.

Коментари

Новини Варна