IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
11:05 | 8 септември 2015
Обновен: 13:02 | 15 май 2024

Москва: Мигрантите тръгнаха заради Арабската пролет и САЩ

Хуманитарната катастрофа не е абстрактна

По материала работи: Деян Михайлов
Москва: Мигрантите тръгнаха заради Арабската пролет и САЩ

В ситуацията с мигрантите страните от ЕС се сблъскват с последствията от политиката на САЩ и техните близки съюзници от НАТО в Близкия изток, а не с абстрактна хуманитарна катастрофа, заяви председателят на комисията по международните въпроси на руския парламент Алексей Пушков, цитиран от ТАСС.

"Сегашният поток от бежанци е породен от няколко фактора, сред които главният е така наречената Арабска пролет, която вместо демокрация се превърна в хаос и в обостряне на заплахата от страна на радикалните движения", заяви Пушков.

Вторият фактор според него е политиката, преди всичко американската и на близките съюзници на САЩ, за дестабилизация на политическите режими в арабския свят, които не са ги устройвали.
"Но вместо да доведе до по-либерални и прозападни режими, западната политика се оказа загуба на контрол над хода на събитията и Западът повсеместно се сблъсква с хаотична неконтролируема ситуация, в която процъфтяват терористичните радикални организации", заяви Пушков.

Той напомни, че преди вмешателството на Запада в делата на Либия, Ирак и Сирия тези страни са имали имунитет срещу тероризма.

"И най-малко една от тези страни - Сирия - беше много успешен пример за разрешаване на междуверските въпроси и за съвместното съществуване на различни религиозни групи, а Либия напълно успешно се развиваше на базата на нефтените и газовите си богатства", посочи Пушков.

Той подчерта, че трябва да се признае, че интервенцията в Либия се е превърнала в хаос, а тази в Ирак в разрушение на тази страна и в появата на групировката Ислямска държава.

"Западът сега се сблъсква с последствията от своята собствена политика в Близкия изток. Тоест това не е сблъсък с абстрактна хуманитарна катастрофа, която се е появила неизвестно откъде, а с последиците от собствената западна политика и с тази хаотична Арабска пролет, която западните лидери и медиите много активно приветстваха, без да си дават сметка към какви последици ще доведе дестабилизацията на страните, които не са готови за демокрация и в които съществуват много сериозни радикални ислямистки настроения и организации", каза Пушков.

Той припомни, че 25 процента от бежанците, прииждащи към Европа тази година, са сирийци, което е потвърждение, че САЩ и техните съюзници не успяват да се справят с проблемите на Сирия и сега заради тях започва да страда сериозно и Европа, в това число и такива страни, които не са имали никакво отношение към интервенцията в Либия, нито към дестабилизацията на ситуацията в Сирия.

Коментари

Новини Варна