IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
13:58 | 8 септември 2015
Обновен: 13:02 | 15 май 2024

Страните, разпалили конфликти, да носят отговорност за бежанците

Причините са политически, заяви Лавров пред Кристалина Георгиева

По материала работи: Деян Михайлов
Страните, разпалили конфликти, да носят отговорност за бежанците


Бюрократичният подход няма да сработи при решаването на въпроса с бежанците, защото причините за този проблем са политически. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров на среща в Москва със заместник-председателката на Европейската комисия Кристалина Георгиева, предаде ТАСС.
"Справедливостта изисква страните, разпалили конфликтите, да носят по-голяма отговорност за хуманитарната помощ", подчерта Лавров. По думите му механичният и бюрократичният подход няма да сработят за решаване на проблемите на бежанците.

"Разбира се, някои се изкушават просто да видят колко пари не достигат (за хуманитарна помощ - бел. ТАСС) и да посъветват правителствата да отпуснат допълнителни средства. Чух, че някой предлага това да стане задължително. Един такъв механичен подход обаче няма да сработи. Вие разбирате това, виждайки примера на опита на ЕС да реши по подобен начин проблема с бежанците", каза Лавров и изтъкна, че корените на проблема са политически.

Кристалина Георгиева е в Москва като съпредседател на Групата на високо равнище за финансиране на хуманитарната дейност на ООН.

Коментари

Новини Варна