IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
09:26 | 10 септември 2015
Обновен: 15:47 | 23 април 2024

Путин прати в Сирия "учтиви хора", Украйна не му стига

Руският печат за подкрепата на Москва за режима в Дамаск

По материала работи: Деян Михайлов
Путин прати в Сирия "учтиви хора", Украйна не му стига

Пентагонът подозира, че Русия прехвърля военни в Сирия, пише руският електронен в. "Век". Военни източници и сирийски бунтовници съобщиха за няколко издания, че Русия е прехвърлила в Сирия военен контингент, техника и самолети, за да подпомогне режима на Башар Асад. Според събеседници на "Уолстрийт джърнъл" в американското министерство на отбраната, Русия планира да строи в Сирия военна база за големи въздушни операции, посочва изданието.

Медийните публикации за руски военни в Сирия се появиха, след като в края на август в мрежата бе качен видеоклип с логото на телевизия "Национална отбрана" (на привържениците на Асад), съдържащ записани заповеди на руски език. 

В началото на септември обаче президентът на Русия Владимир Путин заяви, че информациите за участие на Русия в борбата срещу "Ислямска държава" в Сирия е преждевременна. 
"Москва само установява връзка с властите в Сирия, контактите са чисто работни", потвърди прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков, цитиран от "Век".

"Путин прати в Сирия "учтиви хора" - "Украйна вече не му стига", коментира електронното издание "НюзБабр" съобщения в западния печат, правейки алюзия с анексията на Крим миналата година.

Президентският прессекретар съобщи, че не знае за никакви планове да бъде искано от горната камара на руския парламент разрешение за изпращане на руски военни в Сирия. "За пръв път чувам за това", цитира "НюзБабр" думи на Песков.

Официалната позиция на Москва се свежда до това, че Русия отдавна вече доставя на Сирия военна техника и въоръжения, спазвайки изцяло международното право и сключените договори, напомня електронният вестник.

Русия заяви вчера, че в Сирия има нейни военни специалисти, които помагат за руските оръжейни доставки за правителството в Дамаск. Според Москва оръжейните
доставки са предназначени за борба с тероризма.

Западът смята, че руските военни се канят да воюват на страната на президента Асад не само срещу терористите от ИД, но и срещу опозицията на действащия сирийски режим, подкрепяна от западните страни като отпор срещу авторитарната власт, отбелязва изданието.

"Кремъл потвърди, че Русия подкрепя Сирия, но не конкретизира евентуалните промени в подкрепата за Дамаск", пише "Газета".

Според руски източници на "Комерсант" от агенциите за военнотехническо сътрудничество в чужбина, Русия доставя в Сирия "стрелково оръжие, гранатомети, бронетранспортьори БТР-82А, военни камиони "Урал" и други въоръжения, необходими за водене на локални бойни действия и прехвърляне на личния състав на сирийската армия".

През последните месеци Москва упорито лансира идеята сирийските въоръжени сили да бъдат включени в антитерористичната коалиция, обединяваща страни от региона и западни държави, пише всекидневникът.

Според Вашингтон е недопустимо Русия да предоставя военнотехническа помощ на сирийското правителство - "това дава възможност на Асад да избягва търсенето на конструктивен диалог с цел приключване на конфликта", заявява прессекретарят на мисията на САЩ в Москва Уилям Стивънс, цитиран в статията.

"Вече водим борба срещу ИД заедно с 60 чуждестранни коалиционни партньори. И режимът на Асад не може да бъде партньор в тази борба". Същевременно "вместо да помага на сирийския народ да се сплоти срещу екстремизма и ИД, Русия все тъй подкрепя режима, чиито продължаващи злодеяния само подхранват възхода на екстремизма", казва американският дипломат.

"Възстановяването на Сирия под единоначалието на Дамаск ще е изключително трудна задача. Дори не си представям много-много как може да стане това", заявява пред радиостанцията на "Комерсант" Алексей Пушков, шефът на външнополитическата комисия в Държавната Дума, цитиран в друг материал от вестника.

Според Пушков, шиитите алауити около Асад и "близо 30-35 процента от населението" на Сирия в земите под контрола на Дамаск ще се бранят "до последно" срещу "радикалните сунитски движения", защото се страхуват от етническо-религиозни чистки.

В разговор с руския депутат още преди гражданската война сирийски бизнесмени заявили, че при победа на опонентите на Асад в страната ще започне "нова приватизация", но по модел, различен от този в Русия: "ще изведат всеки от нас в задния двор на магазина, ресторанта или хотела му и ще го разстрелят. А собствеността ще иде у хората, които са разстрелвали".

Коментари

Новини Варна