IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
17:14 | 10 септември 2015
Обновен: 13:07 | 15 май 2024

Американските военни ще изследват праховата плазма

Ракетата ще бъде изстреляна от Космическия център Андоя зад полярния кръг в Норвегия

По материала работи: Юлиян Атанасов
Американските военни ще изследват праховата плазма

Научноизследователската лаборатория на ВМС на САЩ (NRL) с подкрепата на НАСА планира да пусне ракета със сгъваеми перки за изучаването на праховата плазма в горните слоеве на атмосферата, пише actualno.com.
Праховата плазма представлява облак от нагрети до високи температури йони и електрони, разнесени в пространството и възникващи вследствие на бързото движение на обектите в атмосферата. Такава плазма може да се явява източник на смущения при радиолокация и радиовръзки.
В рамките на експеримента CARE II с помощта на ракета CRV7 със специално оборудване на борда се планира създаването на прахова плазма в горните атмосферни слоеве, а след това – измерването на параметрите на нейното електромагнитно поле.
CRV7 представлява неуправляема ракета със сгъваеми перки, разработена от канадската компания Bristol Aerospace. За разлика от обичайната плазма, праховата плазма съдържа аерозолни примеси, което усложнява прогнозирането на нейното поведение.
Ракетата ще бъде изстреляна от Космическия център Андоя зад полярния кръг в Норвегия. Издигайки се на височина 260 километра, ракетата ще започне да пада обратно на Земята, а на 235 километра ще настъпи отделяне на главната част с научни инструменти.
Едновременно с това от предната част на ракетата ще бъдат изстреляни 37 ракетни двигателя на CRV7. Тези агрегати ще създадат прахова плазма, която ще обвие предната част на ракетата, а предните ѝ инструменти ще проведат необходимите измервания.
Радиолокационната станция на Земята също ще наблюдава хода на експеримента, а учените ще оценят формата на получения изкуствен плазмен облак. Очаква се, че целият експеримент ще отнеме само десет минути.

 

Коментари

Новини Варна