IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
20:37 | 10 септември 2015
Обновен: 13:07 | 15 май 2024

Подводни археолози търсят първите американци

На 17 септември корабът Shearwater ще се отправи на експедиция

По материала работи: Юлиян Атанасов
Подводни археолози търсят първите американци


На 17 септември корабът Shearwater ще се отправи на експедиция за търсене на следи от първите американци. В задачата на учените ще влиза сканирането на океанското дъно в северната част на Тихия океан, където според изследователите може да са се съхранили останки от древни селища, съобщава Nature, цитирани от actualno.com.
Според изследователите първите хора са пристигнали в Америка преди 15 - 20 хиляди години през Беринговия проток. Първите открити следи от пребиваването на хора на територията на Америка датират от около 13 хилядолетие пр.н.е.
Преди около 15 000 години морското равнище е било с почти 100 метра под сегашното ниво, затова, ако древните хора са се движили по крайбрежието, то техните селища и кости сега се намират под водата и съответно са недостъпни за непосредствени наблюдения.
Възможно е Беринговият проток да не е бил единственият път, който е довел древното население на Америка – наскоро генетично изследване е установило връзка между древните индианци и жителите на Меланезия.

Коментари

Новини Варна