IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
09:27 | 11 септември 2015
Обновен: 13:21 | 19 май 2024

САЩ отбелязват 14 години от атентатите на 11-ти септември

Откриха мемориалeн център в памет на жертвите от полет 93

По материала работи: Деян Михайлов
САЩ отбелязват 14 години от атентатите на 11-ти септември

Америка отбелязва днес 14-годишнината от атентатите от 11 септември, при които загинаха около 3000 души. По повод годишнината в Пенсилвания бе открит мемориалeн център в памет на жертвите от полет 93.

Комплексът в Шанксвил е посветен на пътниците, които не позволяват на терористите да достигнат предполагаемата си крайна цел, а именно сградата на Конгреса във Вашингтон, предаде БНР. 

Преди 14 години на този ден отвлеченият от Ал Кайда полет се разбива в Пенсилвания, загиват 40 пътници и екипажът, както и похитителите. 

В музея в 10 основни експозиции посетителите могат да видят артефакти от всеки един от отвлечените полети, но фокусът е върху личните истории на пътниците от полет 93, в това число и записи от телефонните разговори с близките им по време на трагедията.

Днес във Вашингтон президентът Барак Обама, първата дама и служители от администрацията ще запазят минута мълчание на южната поляна на Белия дом, а по-късно президентът ще се срещне с военнослужещи във Форд Мийд, Мериленд. 

Междувременно "Ню Йорк таймс" публикува разпечатки от имейл кореспонденцията в Белия дом в първите минути след атаките срещу кулите на Световния търговски център на 11-ти септември 2001 г. 

От тях си проличават объркването и шокът в злощастния ден. Рутината е нарушена с редица от кратки писма като съобщението в 8.56 сутринта: "Пуснете си Си Ен Ен", малко след като първият самолет удря една от кулите. 

В друг имейл се прави съпоставка с Пърл Харбър, а сред останалите има такива, които отменят едно след друго планирани събития и организират спешни съвещания.

Няма регистрирани конкретни или достоверни заплахи, свързани с годишнината от атаката на 11-ти септември 2001 година, заяви Федералното бюро за разследване. Директорът на ФБР Джеймс Коми заяви, че службите следят внимателно за заплахи от „Ал Кайда“ или „Ислямска държава“.

Междувременно  мъж от Флорида беше арестуван и обвинен, че замислял да взриви бомба на възпоменателна проява в Канзас по случай годишнината от терористичните атаки, съобщи Ройтерс, като се позова на Министерството на правосъдието.

Коментари

Новини Варна