IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
18:54 | 11 септември 2015
Обновен: 15:51 | 23 април 2024

Раздор между Турция и Русия замрази ”Турски поток”

Все още има шанс за газопровода, твърдят анонимни източници

По материала работи: Слав Велев
Раздор между Турция и Русия замрази ”Турски поток”

Турция окончателно е замразила преговорите за развитието на „Турски поток“. За това съобщава турското издание Hurriyet, като се позовава на свои източници в Министерството на енергетиката и природните ресурси.

 

Азербайджанското издание Trend допълва, че причината преговорите да спрат е фактът, че Русия и Турция не могат да изгладят подробностите по реализацията на проекта, както и неудовлетворението на Анкара от представените отстъпки от цената на газа.

 

Публикации в последните седмици твърдяха, че Турция не желае да бъде единствено газов хъб, а и да участва в търговията с природен газ от Русия за Европа.

 

Междувременно Москва активира работата по разширението на „Северен поток“ и така ще заобиколи не само Украйна, но и Турция по пътя на руския газ към Стария континент.

 

Все пак все още има шанс за реализацията на проекта, става ясно още от непотвърдената до момента официално информация. Дата за възстановяване на преговорите обаче не е насрочена.

 

В плановете на руските власти „Турски поток“ трябваше да замести блокирания от ЕС „Южен поток“. Реално обаче нито „Южен поток“ е прекратен официално, нито пък „Турски поток“ е представян официално в Брюксел.
 

Investor.bg

Коментари

Новини Варна