IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
21:44 | 11 септември 2015
Обновен: 15:52 | 23 април 2024

В Русия строят най-мощния изследователски ядрен реактор в света

Благодарение на него ще се провеждат проучвания и в областта на медицината

По материала работи: Слав Велев
В Русия строят най-мощния изследователски ядрен реактор в света

В руския Димитровград днес започнаха строителството на най-мощния в света многоцелеви изследователски ядрен реактор на бързи неутрони (МБИР), който ще помогне да се осъществят революционни проекти в атомната енергетика. Реакторът ще бъде пуснат за експлоатация през 2020 година. Това съобщават от руското електронно издание "Вести", цитирано от fbr.bg.
 

МБИР се строи на площадката на Научно-изследователския институт за атомни реактори (НИИАР). Проектът се изпълнява в рамките на „Ядрени енерготехнологии от ново поколение за периода 2010-2015 година и с перспектива до 2020 година“.
 

Реакторът ще стане най-мощния от действащите, съоръжени и проектирани изследователски реактори в света. Топлинната мощност на новия реактор с натриев топлоносител ще е 150 МВт. Уникалните свойства на МБИР позволят да се създадат нови безопасни ядрени електроцентрали, в това число реактори на бързи неутрони за затваряне на ядрено-горивния цикъл.
 

Въз основа на новия реактор ще се образува Международен център за изследвания, където, в частност, ще се изучават новите видове ядрено гориво, материали и топлоносители. МБИР ще помогне да се произведат радиоизотопи с различно назначение. Освен това, реакторът ще позволи да се провеждат и изследвания за медицината.

Коментари

Новини Варна