IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
14:34 | 12 септември 2015
Обновен: 15:54 | 23 април 2024

Гърция загубила милиард евро от туристи заради кризата

Все пак страната завършила сезона с рекордните 14.5 млрд. евро приходи

По материала работи: Слав Велев
Гърция загубила милиард евро от туристи заради кризата

Гърция можеше да получи допълнителни един милиард евро приходи от туризъм тази година, ако не бяха всичките спекулации за възможно излизане на страната от еврозоната и последиците от капиталовия контрол след референдума през юли по спасителното споразумение с международните кредитори. Това заяви Янис Рецос, председател на Гръцката федерация на хотелиерите, цитиран от електронното издание на в. "Катимерини" и dnes.bg.
 

Според Рецос секторът е показал достатъчна устойчивост спрямо политическата и икономическата нестабилност и спрямо сериозните проблеми, с които се сблъска в разгара на туристическия сезон. Според Асоциацията на гръцките туристически агенции (СЕТЕ) Гърция вероятно ще завърши тазгодишния сезон с рекордните 26 милиона туристически посещения от чужбина и над 14,5 млрд. евро приходи.
 

Според Янис Рецос тези резултати се дължат до голяма степен на увеличението на посещенията по суша от Югоизточна Европа и другаде, както и на увеличаването на броя на полетите до Атина. Той изтъкна, че подобряването на инфраструктурата и услугите за чуждестранни туристи на входните пунктове по границите трябва да стане приоритет.
 

Председателят на Гръцката федерация на хотелиерите отбеляза, че друг привлекателен елемент за чуждестранния пазар е била ценовата политика на гръцките хотели през последните години. Рецос прогнозира, че приходите на хотелите няма да последват възходящата тенденция на националните приходи от туризъм, тъй като хотелите са отговорили на капиталовия контрол в пика на сезона с намаления и оферти, за да запазят търсенето през август и септември.
 

Според последните данни на СЕТЕ, публикувани тази седмица, международните пристигания по въздух през първите осем месеца на годината са нараснали с 6,3 процента спрямо миналата година и са достигнали 11,7 милиона. Само през август пристиганията са се увеличили с 4,6 на сто, достигайки почти три милиона.
 

Янис Рецос очаква гръцкият туризъм да запази този темп и през 2016 г. Той отбеляза обаче, че за да стане това, трябва да бъде запазена политическата и икономическата стабилност, а проблеми, като бежанската криза, да бъдат държани под контрол. Във връзка с увеличаването на данък добавена стойност Рецос каза, че гръцките хотели са решили да поемат голяма част от увеличението.

Коментари

Новини Варна