IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
22:04 | 21 септември 2015
Обновен: 13:29 | 15 май 2024

Путин: На Сирия не й е до война с Израел

Най-неотложната задача за Дамаск сега е да запази собствената си държавност

По материала работи: Слав Велев
Путин: На Сирия не й е до война с Израел

Сирия не се нуждае от военни действия с Израел, тъй като най-неотложната задача за Дамаск сега е да запази собствената си държавност. Такова мнение изрази руският президент Владимир Путин на среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от ТАСС. Нетаняху пристигна на посещение в Русия, за да обсъди сложната ситуация в Близкия изток.
 

"Що се отнася до обстрелите /по територията на Израел/, то ние знаем, осъждаме тези обстрели. Доколкото ми е известно, това става от самоделни ракетни системи", заяви Путин.
 

"Що се отнася до Сирия, то ние знаем и разбираме, че сирийската армия, и Сирия като цяло, е в такова състояние, че не й е до откриване на втори фронт - за нея е по-важно съхраняването на собствената държавност", смята руският президент. Той заяви, че разбира безпокойството на израелското ръководство и изрази задоволство от визитата на Нетаняху.
 

Путин посочи също, че политиката на Русия в Близкия изток винаги ще бъде отговорна. "В Държавата Израел живеят много имигранти от бившия Съветски съюз, това поставя особен отпечатък върху нашите държавни отношения, и всички действия на Русия в региона ще бъдат отговорни".
 

Нетаняху призна, че е дошъл в Москва поради безпокойство от влошаващата се обстановка в региона. "Израел и Русия имат общи интереси - осигуряване на стабилност в Близкия изток. Тук съм заради сложното положение в сферата на сигурността, което става все по-сложно", каза израелският премиер.
 

Той отбеляза, че ситуацията се влошава, особено през последните месеци. "Както знаете, Иран и Сирия въоръжават радикална ислямска терористична групировка със съвременно оръжие, насочено против нашата страна, в последните години хиляди ракети бяха използвани срещу жители на Израел", подчерта той.
 

"Паралелно с това Иран и Сирия се опитват да създадат втори терористичен фронт срещу нас на Голанските възвишения", посочи Нетаняху. Израелският премиер заяви, че се предприемат действия за предотвратяване на прехвърлянето на оръжие, както и на откриването на нов фронт на Голанските възвишения. "При тези условия сметнах, че е много важно да дойда тук, за да разясня нашата позиция и да направя всичко, за да няма недоразумения между нашите страни", обясни Нетаняху.
 

"Диалогът между нас винаги е бил в духа на взаимното уважение", дори тогава, когато позициите ни не са съвпадали, добави той и изрази увереност, че така ще е и занапред. "Така и ще бъде", потвърди Путин.


БТА / fbr.bg

Коментари

Новини Варна