IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
19:58 | 4 октомври 2015
Обновен: 16:29 | 15 май 2024

Откриха връзка между динозаврите и вулканите

Астероидът, ударил се в планетата ни преди 65 милиона години, довел до смъртта на гигантските животни и активизирал изригванията на лава от кратерите

По материала работи: Слав Велев
Откриха връзка между динозаврите и вулканите

Астероидът, който се е разбил в Земята, довеждайки до края на динозаврите, е предизвикал и активизиране на вулканичните изригвания, като така е увеличил мащабите на катастрофата, посочват изследователи, цитирани от The Guardian.
 

Учените са анализирали праисторически потоци от лава в Индия и са установили, че непосредствено след мощния удар вулканичните изригвания са станали два пъти по-интензивни, изхвърляйки смъртоносна смес от серен диоксид и въглероден двуокис.
 

Шоковите вълни, произведени при сблъсъка на астероида със Земята, вероятно са разтърсили вулканичната система по цялата планета. В комбинация мощният удар и увеличената вулканичната активност са изхвърлили достатъчно прах и сажди в атмосферата, за да покрият Земята и да доведат до изчезването на множество видове.
 

Кометата или астероидът, ударил се в планетата ни преди 65 милиона години, вероятно е имал диаметър 10 километра, допълва Фокус.
 

Учените са изследвали пластовете от древна лава, които са разкрити в скала в Индия. Потоците от лава покриват огромна площ с размери, подобни на тези на Испания.

 

Коментари

Новини Варна