IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
21:37 | 5 октомври 2015
Обновен: 16:30 | 15 май 2024

Колко точно крехка е силата на "Ислямска държава"?

Експерт по тероризъм смята, че идва краят на "супергерои"-те

По материала работи: Борис Проданов
Колко точно крехка е силата на "Ислямска държава"?

Наскоро стана ясно, че бойците на "Ислямска държава" напускат редиците на организацията след като усетиха спад в заплатите, вероятно резултат от финансовата криза, стегнала терористите.


А сега се оказва, че не само ударите от страна на коалицията и Русия, а и хаотичното управление и масовите бягства от организация са отслабили силите на джихадистите.


Британският "Daily Express" пише, че организацията е отслабена до такава степен, че не би била в състояние да се отбранява дори срещу малък отряд.


В свой коментар доктор Афзал Ашраф, терористичен анализатор, заяви, че фанатиците са преувеличили своята военна мощ и призова западните лидери да стартират координиран удар, който да заличи "Ислямска държава".


Ашраф смята, че "Ислямска държава" се е превърнала в "своя най-лош враг" с кампанията им за терор срещу Запада, която провокира международен отзвук. Според него още едно зверско клане, като онова от тунизийския град Сус, би могло да приключи с наземна операция и край на насилието на ИД.


Според него щом международната общоност реши да действа "Ислямска държава" ще изчезне в рамките на часове. "Няма да отнеме много дълго да бъдат прогонени, ако не изцяло от Ирак и Сирия, то поне от голяма част от земите им", убеден е експертът.


Д-р Ашраф, специалист към Кралския институт за изследване на отбраната, е убеден, че оценките на финансовите наличности на "Ислямска държава" са силно преувеличени.


"Те изградиха своя статус на "супергерои" заради начина, по който се разпадна иракската армия, когато се изправи срещу ИД. Но това нямаше много общо със способностите им да се бият, а по-скоро беше заради иракската армия, която нямаше лидер, който да вдъхновява. Щом дори генералите бягат, не очакваме войниците да останат и да се бият", смята д-р Ашраф.


В резултат те създават впечатление на далеч по-способни бойци, отколкото са, посочва експертът. Той смята, че ИД не би издържала дълго време, изправена пред сериозна, координирана армия.


Всъщност в последните 14 месеца "Ислямска държава" е отговорна само за една ислямистка атака, извън контролираните от нея зони, според проучване на независимото Общество Хенри Джаксън.


Вместо това 3/4 от онези, които извършват атенати в името на групировката не са имали пряки връзки с нея, а са вдъхновени от множеството пропагандни клипове на организацията. Според д-р Ашраф стратегията на ИД да промотира атентати на "вълци единаци" се оказва най-успешният им ход.


Той смята, че се наблюдава спад в обезглавяванията, защото те не са довели до желания резултат. Според него "Ислямска държава" е успяла да направи нещо, което много политици и общественици не успяха, а именно - да обедини международната общност.

 

dnes.bg

Коментари

Новини Варна