IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
05:38 | 28 май 2014
Обновен: 04:44 | 14 март 2024

Европейските лидери търсят бъдещето на Съюза

Европейските лидери търсят бъдещето на Съюза

По материала работи: Златина Добрева
Европейските лидери търсят бъдещето на Съюза

Европейските лидери решиха да направят преглед на приоритетите на ЕС, за да отговорят на еврофобската вълна от европейските избори, преди да определят следващия председател на Европейската комисия. Отиващият си Барозу пък не пропусна да сподели мнение за "Южен поток" и България. Държавни и правителствени ръководители на 28-те се срещнаха в Брюксел два дни след изборите за Европейски парламент, оглавени от крайнодесните във Франция и противниците на ЕС във Великобритания.
Те дадоха "мандат" на президента на Европейския съвет Херман Ван Ромпой "да провежда консултации с Европейския парламент, парламентарните групи, след като те се формират, както и със самите тях. Тези разговори трябва да доведат до заемане на длъжностите, като се започне с председателя на ЕК, както и до приемане на "приоритетите" за следващите пет години, каза Ромпой след неофициалната среща, която се проведе под формата на четиричасова работна вечеря в Брюксел снощи, предаде БГНЕС.
Ван Ромпой заяви, че се е срещнал с Жан-Клод Юнкер, кандидатът на дясноцентристката група на ЕНП за мястото на Барозу в ЕК. Представители на партии в ЕНП, въпреки съществения спад на депутатити, все пак са най-голямата група в ЕП. Но въпреки това изборът на следващия ръководител на изпълнителната власт в ЕС съвсем не е ясен.
"ЕНП спечели изборите", призна френският президент Франсоа Оланд, добавяйки, че Ван Ромпой трябва да "види дали има възможност за мнозинство в Съвета и в Европейския парламент". Той "ще провери дали съществуват тези две мнозинства и ако това не е така, той ще се върне към Европейския съвет".
Канцлерът Ангела Меркел каза същото по време на своята пресконференция.
От позицията на първа партия в новия ЕП, с 213 места от общо 751, кандидатът на Европейската народна партия Жан-Клод Юнкер, е с право да иска позицията. Но той трябва да образува мнозинство и единствената възможност е да постигне по-голяма коалиция със социалистите (191 места), с вероятното участие на либералите (64).
Лидерите на парламентарните политически групи в EП вчера призоваха върха на ЕС да остави Юнкер да опита да намери това мнозинство.
Юнкер "може да получи подкрепата" на социалистите при условие, че представи програма, чиито приоритети са създаването на работни места и инвестиции за растеж, обща европейска политика за глобалната миграция и ефективна борба срещу укриването на данъци", каза водачът на групата на левите Ханес Свобода. Но няколко от лидерите на десните отказват подкрепата. Такива са както британският консерватор Дейвид Камерън и холандският либерал Марк Рюте, така и ръководителите на правителствата на Унгария Виктор Орбан, Швеция Фредрик Рейнфелд, Финландия - Юрки Катайнен. Това пише АФП, цитирана от Дарик, като се позовава на няколко европейски източника.
В крайна сметка "не е изключено Юнкер да бъде определеният", заяви европейски източник.
Идеята е консултациите на Ромпой да приключат навреме за следващата среща на върха на 28-те в края на юни, откъдето да се излезе с предложение към парламента, но това ще бъде част от "пакет" с имената на заемащите другите три основни поста в бюрократичната йерархия на ЕС - президент на Европейския съвет, председател на Парламента и главен дипломат.
Според ирландския премиер Енда Кени, Ван Ромпой трябва да завърши мисията си в рамките на две до три седмици. "Това не трябва да се влачи прекалено дълго", пожела той.
След безпрецедентния вот на недоверие, гласуван в неделя в няколко страни, европейските лидери също искат да определят "приоритетите" за ЕС и за следващата Еврокомисия. Ван Ромпой говори за "растеж, конкурентоспособност и работни места", "паричен съюз, който работи по-добре, борба срещу "изменението на климата", проект за "енергиен съюз" и борба с незаконната имиграция.
И Оланд и Камерън поискаха Европа да се реформира. "Тя трябва да чуе това, което се случи във Франция", каза френският президент. "Да, има проблем, но не само за Франция", каза той. "Това е също проблем и за Европа".
Британският министър-председател също призова за реформа на ЕС. "Той е станал твърде голям, твърде авторитарен, твърде натрапчив", каза той. Поставен натясно от успеха на Партията за независимост на Обединеното кралство, която призовава за излизане на Великобритания от ЕС, Камерън призовава за ограничаване на намесата на Европа", където тя не е необходима".
Подсилен от успеха си на евроизборите в Италия (триумф над дясноцентристите и популиста Бепе Грило) ръководителят на италианското правителство Матео Ренци също поиска "промяна на политиките на ЕС". "По-интересни са ми нещата за вършене: създаване на работни места, по-добре да се харчат европейските пари, отколкото разговори за постове или позиции".
На срещата беше и премиерът на България. Той е получил ценни инструкции от председателя на вече отиващата си ЕК Жозе Барозу. Председателят засегна по време на пресконференция след вечерята енергийната тема и подчерта, че някои от споразуменията на отделни страни не се вписват в европейските норми. Такъв е случаят с България и споразуменията около строителството на прекия газопровод от Русия "Южен поток". Според Барозу сключеното споразумение за "Южен поток" застрашавало енергийната сигурност на България и ЕС.
Аз информирах премиера (на България - Орешарски, бел ред.) за намеренията на ЕК в това отношение защото излагаме на опасност енергийната сигурност на България и на ЕС, каза Барозу.
"По въпроса за енергийната сигурност Европейският съюз трябва наистина да говори на един глас. Отделни положения (на междуправителствени договори на Руската федерация със страни от ЕС) не съответстват на европейските норми и Европейската комисия ще предприема мерки, за да постигне спазването им", каза той.
Според ИТАР-ТАСС така Барозу е реагирал на победата на компанията "Стройтрансгаз консорциум", в чийто състав влязоха руската компания "Стройтрансгаз" и българската "Газпроект юг" (Gazproekt Jug) на търга по работно проектиране, доставка на оборудване и материали, изпълнение на строително-монтажни работи, обучение на персонал и въвеждане в експлоатация на магистралния газопровод "Южен поток" в България.

Коментари

Новини Варна