IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
07:07 | 18 юни 2014
Обновен: 08:42 | 24 март 2024

Ислямска групировка отвлече 60 работници в Ирак

Ислямска групировка отвлече 60 работници в Ирак

По материала работи: Златина Добрева
Ислямска групировка отвлече 60 работници в Ирак

Бойци от групировката Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ) отвлякоха 60 работници, сред които 15 турски граждани, участвали в строителни работи.
Сред отвлечените има и граждани на Пакистан, Непал, Бангладеш и Туркменистан. Работниците са участвали в изграждането на болница в иракската провинция Салах ад Дин, съобщиха турски медии, цитирани от ИТАР-ТАСС и БТА.
Ислямистите от ИДИЛ са освободили само работниците, които са сунити. Турското външно министерство досега не е коментирало информацията.
В северния иракски град Мосул миналата седмица при две различни нападения на джихадистката групировка ИДИЛ бяха отвлечени 80 турци - шофьори на камиони и служители в турското консулство и техни близки.
Анкара взе решение да евакуира консулството си в Басра. Работещите в консулството дипломати и служители от специалните служби са пристигнали благополучно в Кувейт. Консулството на Турция в Ербил и посолството в Багдад засега продължават да работят.
Мощното настъпление в Централен и Северен Ирак през последните 4 дни показва, че ИДИЛ като че ли в момента е отишла по-далеч от „Ал Кайда” на Осама бин Ладен в опитите си да бъде най-силната и ефективна екстремна джихадистка групировка в света, коментира британският в. "Индипендънт", цитиран от dir.bg.
Възможността за масови убийства сега е по-голяма, отколкото по време на междуобщностната гражданска война между сунити и шиити през 2006-2007 г., пише вестникът. Напрежението е повишено, защото сунитските бунтовнически действия, предвождани от ИДИЛ, се доближават все повече до Багдад и има опасения, че самата столица може скоро да бъде обхваната от насилие.
През уикенда ИДИЛ показа снимки на тела, за които обяви, че са на 1700 шиитски военнослужещи, екзекутирани в Тикрит.

Коментари

Новини Варна