IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
18:21 | 24 август 2014
Обновен: 20:11 | 23 април 2024

Папата подкрепи „мирните стремежи” на всички украинци

Папата подкрепи „мирните стремежи” на всички украинци

По материала работи: Деян Михайлов
Папата подкрепи „мирните стремежи” на всички украинци

Папа Франциск призова да се подкрепи стремежа към мир на всички украинци, предаде АФП. Те са заплашени от напрегната ситуация и от конфликт, който не изглежда да утихва, заяви папата пред десетки хиляди вярващи по време на молитвата „Ангел Господен” на площад „Свети Петър”.

Папа Франциск обърна вниманието на вярващите към Украйна и нейния народ, като добави, че е получил писмо от украински епископ, в което му е било описано цялото страдание. Папата и Ватикана отправяха няколко пъти призиви за мир в Украйна, но те нямат особено пространство за маневриране. Тяхно задължение е да подкрепят гръкокатолическото малцинство, като в същото време внимават с руската патриаршия, която има голямо влияние върху част от украинците, отбелязва АФП.

Папата е отделил и един милион долара от личния си фонд в помощ на християните, жертва на преследване в Близкия Изток, съобщи кардинал Фернандо Филони, специален пратеник в Ирак на главата на римокатолическата църква. Кардинал Филони е живял около седмица сред иранските бежанци, прогонени от домовете си от джихадистите. Приоритет днес трябва да бъде настаняването на бежанците, заяви Филони, като добави, че те се нуждаят от средства за скриване от жегата, вода, хигиенни средства „и тези нужди са неотложни”.


Коментари

Новини Варна