IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Свят
14:38 | 10 септември 2014
Обновен: 06:36 | 25 март 2024

Силни магнитни бури удрят Земята

Силни магнитни бури удрят Земята

По материала работи: Деян Михайлов
Силни магнитни бури удрят Земята

Едновременно няколко силни магнитни бури трябва да очакват жителите на Земята през септември. Специалисти на хелиогеофизическата служба на Института за приложна геофизика на Русия са регистрирали продължително слънчево изригване. То е било съпроводено с изхвърляне на коронална маса, с радиоизбухване от II спектрален тип и радиоизлъчване в широкия диапазон на честотите, предаде ИТАР-ТАСС.
Днес геомагнитното поле на Земята е спокойно с отделни неустойчиви периоди. Възможно е обаче в отделни часове на деня да има изхвърляне на поток от протони към нашата планета, смущения в радиационната обстановка, сривове в късовълновата радиовръзка.
Учените прогнозират висока слънчева активност през следващите дни - на 13, 14, 15, 17 и 27 септември.
При силни магнитни бури е повишен рискът за хората, страдащи от сърдечносъдови болести. Стресът, злоупотребата с алкохол, пренапрежението могат да влошат допълнително здравето. Особено внимателни трябва да са хората с електрокардиостимулатори. Хората, които са с повишена чувствителност към подобни явления, могат да получат мигрени, обостряне на заболявания на костите и на съдовите болести.

Коментари

Новини Варна