IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
18:48 | 10 септември 2014
Обновен: 20:33 | 23 април 2024

Според Путин НАТО използва конфликта в Украйна, за да се съживи

Според Путин НАТО използва конфликта в Украйна, за да се съживи

По материала работи: Деян Михайлов
Според Путин НАТО използва конфликта в Украйна, за да се съживи

НАТО използва конфликта в Украйна, за да се съживи, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от световните агенции.

"Кризата в Украйна, която, в същността си, бе провокирана и създадена от някои от нашите западни партньори, е използвана в момента за реанимиране на този военен блок", каза Путин. Русия многократно е предупреждавала, че трябва да дава отговор на такива действия и да предприема адекватни мерки, за да гарантира своята сигурност, подчерта той.

Руският президент направи това изявление на среща в столицата Москва за плановете на страната за модернизиране на нейния оръжеен арсенал. Русия ще се съсредоточи върху разработването на нови стратегически ядрени оръжия, въздушно-космическата отбрана и конвенционалните оръжия с висока точност, обяви той.

Путин даде да се разбере, че Руската федерация не възнамерява да разваля изкуствено сътрудничеството си с чуждестранни партньори. Русия няма да влиза в нова надпревара във въоръжаването въпреки желанието на някои сили, заяви лаконично той.

Руският президент оглави лично държавната комисия, отговаряща за националната отбранителна промишленост. Негов заместник ще бъде вицепремиерът Дмитрий Рогозин, един от хардлайнерите в руския управляващ елит.

До този момент комисията бе подчинена на правителството. Руският президент подписа днес указ за създаване на Военно-промишлена комисия на Руската федерация, която оглави лично. По този начин той повиши статута на този държавен орган. Путин оглави комисията в момент, когато Русия се опитва да намали своята зависимост от западно оборудване, на фона на западните санкции срещу нея заради украинския конфликт.

Коментари

Новини Варна