IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
18:12 | 16 септември 2014
Обновен: 01:33 | 24 април 2024

Украинският парламент прие закон за лустрацията

Украинският парламент прие закон за лустрацията

По материала работи: Борис Проданов
Украинският парламент прие закон за лустрацията

Парламентът на Украйна одобри закон за лустрацията след трето гласуване по него, след като на първите две гласувания не бе постигнато необходимо мнозинство.
При третия опит законопроектът набра 235 гласа, предаде ИТАР-ТАСС.
По време на заседанието около сградата на Върховната рада в Киев се бяха събрали активисти на "Десен сектор", партията "Воля" и "Автомайдан", които настояваха за приемането на закона.
Демонстрантите запалиха около сто автомобилни гуми около парламента, хвърляха бомбички, а движението по околните улици бе частично спряно.
Според ИТАР-ТАСС те са прекратили натиска върху депутатите, едва когато законопроектът е бил одобрен.
Законът предвижда проверка на лица на държавни и областни постове като президент, председател на парламент, премиер, вицепремиер, шеф на Службата за сигурност на Украйна (ССУ), управител на националната банка, депутат, както и военни, съдии и членове на ЦИК.
На лустрация подлежат и кандидатите за тези постове.
Ще се проверява верността на декларациите за имотно състояние и доходи, както и за финансови задължения и факти за евентуално участие в корупционни практики.
Според закона през лустрацията няма да преминат успешно ръководните дейци от периода от 25 февруари 2012 до 22 февруари 2014 г. (тоест периода на управление на Виктор Янукович) - президент, премиер, вицепремиер, министри, шефове на ССУ, прокурори в Киев и областните центрове.
За предварително възпрени от лустрационния закон са служителите от правоохранителни органи, нанесли "вреди върху живота, здравето и имуществото" на участниците от протестното движение на Майдана, както и ръководни дейци от КПСС и комсомола до 1991 г., политофицари от Съветската армия и войските на съветското МВР, както и агентите на бившите спецслужби и лицата, преследвали участници в националноосвободителното движение през Втората световна война и след нея.
По-рано днес Европейският парламент и Върховната рада в Киев едновременно ратифицираха Споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС.

Коментари

Новини Варна