IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
17:12 | 24 септември 2014
Обновен: 20:38 | 23 април 2024

Барак Обама: "Ислямска държава" трябва да бъде унищожена

Барак Обама: "Ислямска държава" трябва да бъде унищожена

По материала работи: Деян Михайлов
Барак Обама: "Ислямска държава" трябва да бъде унищожена

Президентът на САЩ Барак Обама призова света да се обедини срещу ключови глобални предизвикателства, сред които тероризма в Ирак и Сирия, агресията на Русия в Европа и епидемията от ебола в Западна Африка, предадоха световните агенции.
"Можем да обновим международната система, която даде възможност да бъде постигнат толкова голям напредък, или да се оставим да бъдем теглени назад от нестабилността", подчерта Обама в своето изказване по време на общополитическата дискусия на 69-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН в централата на световната организация в Ню Йорк.
Той призова международната общност да потвърди своята колективна отговорност да се бори срещу глобалните проблеми, като предупреди, че в противен случай светът ще бъде залят от нови и нови огнища на нестабилност.
Обама призова ООН да се присъедини към борбата срещу "рака на прибягващия до насилие екстремизъм". "Ислямска държава" трябва да бъде унищожена, подчерта той и прикани онези, които са се присъединили към джихадистката групировка, превзела части от Сирия и Ирак, да "напуснат бойното поле, докато могат". Обама обвини Русия, че е извършила агресия в Европа.
Ако Руската федерация поеме по пътя на мира и дипломацията в Украйна, тогава Съединените щати ще отменят санкциите си срещу нея, даде да се разбере същевременно той.
В явен намек към Китай, Обама призова всички страни в Азиатско-тихоокеанския регион да спазват правилата и да решават споровете помежду си по мирен път.
Той прикани Иран да не пропуска открилата се възможност за постигане на споразумение за ядрената му програма.
Светът може да успее в борбата срещу промените в климата, само ако всички велики сили се присъединят към нея, подчерта Обама.

Коментари

Новини Варна