IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Свят
14:22 | 2 октомври 2014
Обновен: 17:56 | 25 март 2024

"Ислямска държава" унищожава исторически обекти

"Ислямска държава" унищожава исторически обекти

По материала работи: Деян Михайлов
"Ислямска държава" унищожава исторически обекти

 

Джихадистите от Ислямска държава унищожават исторически обекти и грабят други, за да продават ценни артефакти на черния пазар, предупредиха участващи в среща на централата на ЮНЕСКО експерти, съобщи Днесбг. Екстремистите са унищожили гробници, църкви и ценни ръкописи в Мосул, Тикрит и други райони на Ирак. Освен това са разкопали обекти с цел продажба на предмети в чужбина, което генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова определи като културно прочистване.

„Това, което знаем е, че се унищожават църкви, гробници. Буквално преди два дена е унищожена една стара арменска църква, унищожават се много статуи. Имаме данни, че се правят много незаконни разкопки“, каза Бокова.

Тя обясни, че с парите от разпродадените ценности джихадистите „финансират част от своята незаконна и нечовешка дейност. Това за нас е една голяма трагедия и поради тази причина направихме поредица от срещи“, посочи Бокова.

Тя е отправила призив към Съвета за сигурност на ООН да приеме резолюция, с която да забрани този незаконен трафик. Генералният директор на ЮНЕСКО изрази съмнение, че ислямистите ще „чуят нашите призиви, макар че ние сме предприели действия с Международния наказателен съд, когато подобни действия се случиха в Мали преди две години. Ние работим с Международния наказателен съд, за да може извършителите на такива престъпления да бъдат подведени под международна наказателна отговорност“, каза Бокова.

„Рано или късно мисля, че възмездие ще има“, убедена е Бокова. Според нея е много трудно да се разбере каква част от културното наследство е преминало границата и е разпродадено. „Това, което можем да направим е да призовем всички, които имат някакво отношение, които биха могли да спрат този незаконен трафик, да го направят“, каза още Ирина Бокова.

Тя обясни и каква е според нея причина екстремистите да разрушават културно наследство. „Екстремистите искат да разрушат, да заличат цяла една история. Те искат да заличат идентитет. Има преследване на религиозни малцинства, разрушават се църкви и ислямските паметници, които не съответстват на тяхното разбиране за религиозна принадлежност“, посочи Бокова.

„Екстремистите искат да покажат, че историята започва от тях. Това е тревожното“, заяви Бокова

 




Коментари

Новини Варна