IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 28°
Свят
17:55 | 2 октомври 2014
Обновен: 11:09 | 15 април 2024

Единодушно одобриха Кристалина за еврокомисар

Единодушно одобриха Кристалина за еврокомисар

По материала работи: Деян Михайлов
Единодушно одобриха Кристалина за еврокомисар

Както се очакваше, Кристалина Георгиева е единодушно одобрена от евродепутатите за комисар по бюджета и човешките ресурси, съобщи Днесбг.

Решението е взето от трите комисии, които я изслушаха днес - по "Бюджети", "Бюджетен контрол" и "Правни въпроси". За единодушната им положителна оценка съобщи говорителят на Европейската народна партия (ЕНП) в бюджетната комисия Жозе Мануел Фернандис.

Изслушването на Кристалина Георгиева е преминало под формата на сериозен диалог за ефективното управление на европейския бюджет, за контрола на разходите и за вариантите за осигуряване на допълнителни приходи.

Кристалина Георгиева е уверила евродепутатите, че много добре разбира колко е важно ЕС да мобилизира и използва възможно най-добре финансовите си ресурси, както и човешкия си потенциал.

Във встъпителното си изявление тя сама е посочила основните въпроси, на които смята да търси решение в новия си комисарски мандат: Какво постига всяко изразходвано евро? Как помагаме на хората в отделните страни? Имаме ли достатъчно добър контрол? Сигурни ли сме, че парите, които ни подаряват европейските данъкоплатци, са защитени от измами?

Георгиева е казала още, че е убедена, че европейският бюджет може да помогне не само за справяне с остатъчните ефекти от кризата, но и за възстановяване на доверието на хората в европейските институции.

Тя е отговаряла на въпроси, свързани със злоупотребите с европейски средства, възстановяването на доверието в ЕС, за младежката безработица. Георгиева е изразила готовност да ускори създаването на Европейска прокурорска служба.

Коментари

Новини Варна