IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
14:11 | 20 октомври 2014
Обновен: 03:57 | 27 юли 2024

Албания осъди опитите за оклеветяване от страна на ключови лидери на Сърбия

Албания осъди опитите за оклеветяване от страна на ключови лидери на Сърбия

По материала работи: Пламен Янков
Албания осъди опитите за оклеветяване от страна на ключови лидери на Сърбия

 

Министерството на външните работи на Албания строго осъжда политическите опити за оклеветяване, предприети от ключови лидери на Сърбия, срещу албанските държава и народ, във връзка с инцидента по време на срещата по футбол между националните отбори на двете страни 14 октомври, когато над стадион „Партизан” в Белград прелетя безпилотен летателен апарат с албанското знаме, се посочва в съобщение, разпространено от Посолството на Република Албания в София.

„Паника, дезинформация и объркване бяха представени пред обществеността, относно това, кой е отговорен за инцидентите и провокациите- без легитимност и критерии, репутацията на господин Олси Рама (брат на премиера на Албания Еди Рама)бе опетнена, след като той бе обвинен, че е пилотирал безпилотния летателен апарат със предизвикалото спорове знаме. Продължаващите молби за изясняване на ситуацията, адресирани към министерството на външните работи на Сърбия от най-високите нива на албанското правителство и дипломация са посрещани с мълчание.
Изявленията от страна на сръбските официални лица са насочени срещу основната етика на дипломатическите отношения , взаимодействието, сдържаността и уважението между суверенни държави. Още повече, те не отразяват стремежите на страна, кандидатстваща за членство в ЕС.
Министерството на външните работи на Албания призовава лидерите на Сърбия ясно и изцяло да осъдят антиалбанските действия случили се преди, по време на и след футболната среща между Сърбия и Албания.
Старата и съвременната история на Балканите свидетелстват, че Албания никога не е била дестабилизиращ фактор за региона и никога не е била страна-агресор спрямо обичащите свободата хора, които желаят независимост.Албания не е отговорна за факта, че миналото може да бъде тежко за съвестта и емоционалното състояние на сръбските власти. Албания , като член на НАТО и кандидат за членство в Европейския съюз вярно следва политиката на сътрудничество, добросъседство и демокрация и стабилност на региона, като твърдо вярва, че евроатлантическата интеграция е общ път за народите и държавите в региона.
Благодарение на европейската перспектива, днес ние имаме възможността да създадем регион, където мирът и стабилността преобладават над разделението и ксенофобията”, се посочва в съобщението.

Коментари

Новини Варна