IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Култура
12:35 | 9 септември 2016
Обновен: 15:06 | 28 април 2024

35 деца изучават тънкостите на анимацията в творческа работилница в галерия "Графит" (СНИМКИ)

В инициативата тази година се включиха и подрастващи в неравностойно положение, със съдействието на фондация "Св. Св. Константин и Елена"

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

35 деца от 6 до 16 години се включиха в тазгодишната творческа работилница за анимация, която се провежда в рамките на 12-ия Международен фестивал на анимационния филм.

 

Домакин на уъркшопа отново е галерия "Графит". Тази година в проявата се включиха и подрастващи в неравностойно положение от Центъра за настаняване от семеен тип към дом "Другарче" и ЦНСТ "Изгрев" по проект на фондация "Св. Св. Константин и Елена". 

 


Децата, които получават първите си умения в анимацията, са с афинитет към изобразителното изкуство и моделирането.

 

 

Те изработват фигурки от пластилин или рисуват персонажи, които след това заснемат и анимират с помощта на екип аниматори от Франция, Белгия и България. Карин Миралес и Симон Медард са опитни професионалисти, които през последните години са насочили усилията си, за да създадат у подрастващите интерес към анимационното изкуство. 

 

Карин Миралес

 

 

Симон Медард

 

 

11-годишната Самуела Великова от Варна беше една от най-активните участнички в уъркшопа. „За първа година се включвам в творческата работилница, но много ми хареса. Правихме много красиви и интересни неща. На мен най-приятно ми беше да работя с пластилин. Много беше хубаво да получа одобрение за нещата, които правя. Супер е цялата работа по филмчето, а нетърпението, с което очакваш да видиш какво ще се получи е вълнуващо“, сподели момичето пред медийна група „Черно море“.  

 

 

 

Тя разказа как на практика се получава анимацията: „Компютърът е свързан с камера, ние натискаме едно копче на компютъра и правим снимки. Мърдаме фигурките и наслагваме снимките една след друга, за да се получи движение. Така се заснема филмчето“ – обясни Самуела. Тя разкри че е направила две филмчета по време на уъркшопа – за човешкото тяло и за зайци, които се гонят, откриват един морков и накрая си го разделят. 


 

Творческата работилница в галерия "Графит" продължава от 8 до 10 септември. Проявата ще приключи с премиера на реализираните филмчета на 11 септември в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов


За миналогодишното издание на проявата можете да си припомните тук:

Деца стават аниматори с помощта на световни творци
 

Коментари

Новини Варна