IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
08:46 | 5 ноември 2014
Обновен: 16:58 | 24 април 2024

Отбелязват с изложба Битката за Варна

Експонатите и графичните рисунки са подредени в сградата на Държавния архив

По материала работи: Златина Добрева
Отбелязват с изложба Битката за Варна

Изложба, посветена на 570-годишнината от Битката за Варна, е подредена в сградата на Държавния архив. В нея са показани експонати и графични рисунки на похода от Никопол до битката при Варна. На 10 ноември 1444 г. кръстоносните войски на полско-унгарския крал Владислав III Ягело и унгарския пълководец Янош Хуняди са разгромени от турските войски на султан Мурад II. Полският крал е убит в сражението. Не случайно обаче битката при Варна на 10 ноември е наречена Паметна битка на народите. Споменът за нейния трагичен край и гибелта на младия полско-унгарски крал Владислав III Ягело – Варненчик, е жив в народната памет на Балканите и в Югоизточна Европа. Това е последният кръстоносен поход през Средновековието и кървав венец на освободителните стремежи на много народи в началото на османските завоевания на нашия континент.
В памет на загиналите воини в центъра на бойното поле, на мястото, където загива полско-унгарският крал Владислав III Ягело, още по време на робството българите поставят дървени кръстове. През 1935 г. е построен символичен мавзолей на краля, а през 1964 г. с построяването на музейна сграда е изграден мемориалният комплекс “Парк-музей “Владислав Варненчик”.

Коментари

Новини Варна