Варна 16°
fallback
Култура
18:03 | 21 февруари 2018
Обновен: 14:16 | 30 април 2024

Улицата на занаятите работи и през зимата (Видео)

Атрактивните ателиета привличат все повече посетители

По материала работи: Деян Михайлов

Улицата на занаятите, която бе открита през юни миналата година, продължава работа и през зимата. Инициативата е на общинската фирма „Пазари“ и постоянната комисия „Туризъм, търговия и рекламна дейност“ към Общинския съвет. Целта е да се привлече вниманието на варненци и гостите на града – българи и чужденци, към българските занаяти. Деветте ателиета, разположени на улица „Дрин“, връщат посетителите към нашите корени и традиции, а интересът към тях става все по-голям. Творците от Улицата на занаятите изразиха своето задоволство, че благодарение на инициативата работата им става все по-популярна. 

 

Жана Шаркова, приложник: В началото беше малко трудничко, но с повече търпение мисля, че ще се получи. Хората вече  свикват да ни търсят тук. Около Коледа имаше доста голям интерес, сега се подготвяме за Великден.

 

Днес разбрах, че инициативата „Улица на занаятите“ ще продължи и следващия летен сезон. Вече се подготвям, разбира се. Надявам се, че интересът ще бъде по-голям, особено от страна на чуждестранните туристи. Продължаваме да работим. За този сезон съм решила да наблегна повече на българските етноелементи, образи от нашата история.  Самите клиенти също подсказват какво търсят и от какво се впечатляват. Започнах да работя по поръчка по-често. Хората искат мозайки, които да допълнят интериора в домовете им.

 

 

Ивелина Русева, стъклописец: Инициативата е чудесна. Обстановката на Улицата на занаятите е много добра. Събрани сме все хора на изкуството и си помагаме с идеи и съвети. Моите изделия се търсят най-често като подарък за различни поводи – сватбени тържества, рождени и имени дни.

Често работя по поръчка, но се случва и посетители намясто да харесат нещо и да си го купят. Все повече са хората, които искат за специален повод да поднесат подарък, който е уникат. От моите артикули най-често  се търсят чашите за червено вино. Българите обичаме да пием вино (смее се). 

 

 

 

Руменка Николова: Интересът в първата година не беше толкова голям, колкото очаквахме. В началото мястото не беше толкова популярно, а и ние не бяхме подготвени, тъй като инициативата беше нова за нас. Не знаехме какво точно да направим, как да подходим, а и имахме доста ангажименти, свързани с отсъствия от града, които бяхме поели от преди. Тази година смятам, че ще бъде по-добре. Доста варненци научиха за нас. Все по-често се чува за Улицата на занаятите. Това е много хубаво, тъй като преди това дори за занаятчиите не се чуваше много във Варна. Дали туристите ще са повече, не знам, тъй като това не е нещо, което зависи от нас. Според мен трябва да разчитаме повече на варненци и да се насочим основно към тях. Тъй като нашата работа е ценна през цялата година  -винаги има повод за празник и близки хора, на които да поднесем подарък.

 

По-добре за специален повод подаръкът да е ръчно изработен. Смятам, че можем да привлечем постоянни клиенти и ценители на ръчно изработените изделия.

През тази година за първи път направих мартеници. Досега, тъй като работех основно вкъщи, правех повече големи неща – дрехи от вълна, пана. За първа година правя мартеници и ми е много забавно. Вълната позволява от нея да се изваят фигурки както от глина или пластилин. Хората много добре приемат пролетните цветя, които изработвам. Материалът ми дава възможност да реализирам най-различни нестандартни хрумки. 

 

 

 

Петър Тодоров, художник: Доволен съм от изминалия сезон. Доста хора се спират, както българи, така и чужденци. На повечето посетители им е интересна самата технология по отпечатването на някоя графика, работата с офортната преса.

Занаятът не е чак толкова труден. Надявам се интересът към изкуството да се възроди. Имам и няколко ученици, с които работя. Те са малки момчета, които обучавам на технологията на отпечатване. Интересно им е. Може би някои от тях ще станат художници.   

 

 

Дарина Апостолова, тъкач: Интересът към занаятите винаги е голям, най-малкото, защото все по-рядко се срещат. Малки и големи, минавайки по Улицата на занаятите, все още се учудват, като ни видят, и много ни се радват. Чужденците също се интересуват.

 

Ние сами по себе си сме доста атрактивни както с изделията си, така и с това, че работим намясто пред посетителите и те могат да видят какви са спецификите на традиционните ни занаяти. Тук сме целогодишно и работим на Улицата на занаятите. Очакваме варненци и гостите на града, за да покажем с какво се занимаваме. 

 

 

 

Анелия Тицова, декоратор: Въпреки че съм тук отскоро, смятам, че предизвиквам интерес сред посетителите на Улицата на занаятите. Тъй като изделията ми са доста пъстри, хората все по-често се заглеждат, прави им впечатление ръчната изработка. Често влизат, разглеждат, мислят какво на кого от своите познати и близки могат да подарят. Смятам, че се завръща интересът към ръчно изработените изделия. Правя доста интересни декорации за детска стая, както и текстилни облекла за книги.

Те създават уют. Вярвам, че има много хора, които четат и предпочитат традиционната, а не електронната книга. Смятам до месец да донеса в ателието на Улицата на занаятите шевните си машини, за да мога да демонстрирам на посетителите своята работа. За мен това е хоби, което реших да развия, тъй като това, което правя, ми носи удовлетворение. Творческата атмосфера тук много ми допада, ние, хората на изкуството, сме отворени за общуване, обменяме опит и това ни обогатява. 

 

 

 

Петко Петков, дърворезбар: Улицата на занаятите определено предизвиква интерес. Според мен мястото е много добро, на мен ми е приятно и работя тук цяла година. Предполагам, че трябва малко повече време, за да се наложи и интересът да е по-голям. Хората се впечатляват дори минавайки покрай витрината, тъй като ателиетата ни са доста атрактивни, и така решават да влязат.

Аз работя основно по поръчка – рамки за гоблени, изработвам и доста иконостаси и църковна мебел. Обикновено това, което правя, се харесва,  хората остават доволни и ме търсят отново. Всяка година за летния сезон подготвям различни по-нетрадиционни изделия. Тази година съм се съсредоточил върху работата с пирограф. Изработвам картини с пирограф, както и различни сувенири с пирография.

Непрекъснато търся нови идеи, тъй като с дърворезба се занимавам вече 40 години, тя за мен се е превърнала в рутина и затова търся нещо, с което да се предизвикам. Изработвам и сувенири уникати. Всяко нещо, като го правя за първи път, ми е интересно. 

 

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Автор на статията:
Деян Михайлов
0 коментара
fallback
fallback